Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei
Comisia Europeană și zeci de ambasade au transmis un mesaj comun cu prilejul Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei. Conform unui sondaj publicat anul trecut, homofobia este în scădere în România.
Lica Manolache, 17.05.2020, 17:47
Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, marcată la data de 17 mai, este un moment în care trebuie să se acorde atenție discriminării, fricii și violenței cu care se confruntă fără încetare comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersexuale (LGBTI) din întreaga lume, a transmis Comisia Europeană.
Mai multe ambasade și reprezentanțe la București își exprimă solidaritatea cu toate persoanele din România care sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen și caracteristici sexuale.
Membrii comunității LGBTI au nevoie de protecție împotriva violenței domestice”
Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a transmis un mesaj cu această ocazie: Nimănui nu ar trebui să îi fie frică să meargă pe stradă ținându-se de mână cu persoana iubită. Europa vă va apăra întotdeauna drepturile și libertățile fundamentale. Suntem o Uniune în care toți suntem egali.”
De asemenea, Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, a declarat: Criza provocată de coronavirus are un impact și mai puternic asupra comunității LGBTI, deoarece o parte dintre membrii acesteia au nevoie de protecție împotriva violenței domestice din partea părinților sau a colocatarilor homofobi, sau se află în situații economice și profesionale dificile care se deteriorează și mai mult din cauza impactului economic al crizei. Vreau să trăim într-o Uniune Europeană în care nimeni nu suferă din cauza a ceea ce este, ci mai degrabă toți sunt celebrați pentru ceea ce sunt.”
Mesaj comun al reprezentanțelor diplomatice la București
La București, Reprezentanța Comisiei Europene în România alături de zeci de ambasade din toată lumea au transmis un mesaj comun:
Ne exprimăm solidaritatea cu toate persoanele din România care sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen şi caracteristici sexuale. Persoanele LGBTI se confruntă în continuare cu acte de discriminare, violență și stigmatizare în întreaga lume. Țările noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului pentru toată lumea. Respectul pentru drepturile omului, pentru libertățile fundamentale și pentru demnitatea umană obligă guvernele să își protejeze toți cetățenii de violență și discriminare și să se asigure că toți oamenii se bucură de tratament și de șanse egale.
Avem convingerea că o țară poate să-și atingă întregul potențial numai atunci când diversitatea este apreciată și susținută.”
Declarația este semnată de ambasadele şi reprezentanțele statelor Argentina, Australia, Austria, Belgia, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Portugalia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Uruguay.
1 din 3 români este de acord cu căsătoriile între persoane de același sex
Potrivit unui sondaj publicat în luna octombrie a anului trecut de către Comisia Europeana, românii sunt mai deschiși şi mai toleranți față de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali/e, transsexuale). 38% dintre respondenți consideră că persoanele minoritare sexual trebuie să aibă drepturi egale cu cele heterosexuale, în creștere cu două puncte procentual, comparativ cu anul 2015.
29% dintre români sunt de acord cu afirmația că nu este ceva în neregulă cu o relație sexuală între două persoane de același sex, cu 5% mai mult decât în 2015. Același procent din populația României susține căsătoriile între persoane de același sex, precum şi legalizarea lor, în creștere cu 8 puncte procentuale față de 2015. De asemenea, 1 din 2 români (47%) consideră că programa școlară ar trebui să conțină informații despre diversitatea orientărilor sexuale.