Combaterea dezinformării legate de criza COVID-19
Uniunea Europeană ia măsuri și pentru diminuarea dezinformării și circulației știrilor false în contextul epidemiei de coronavirus.
Lica Manolache, 31.03.2020, 22:04
Dezinformarea și știrile false (fake news) depsre noul virus COVID-19 se răspândec printre cetățenii europeni, mai ales prin rețelele de socializare. În acest context, vicepreședinta Comisiei pentru valori și transparență, Věra Jourová, a organizat, pe 27 martie, o teleconferință cu reprezentanți ai companiilor Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla și ai asociației comerciale EDiMA, pentru a primi informații actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus.
Traficul surselor oficiale, în creștere
Platformele online au anunțat că măsurile luate în ultimele săptămâni au contribuit la accesul sporit la informații oficiale, precum și la retrogradarea și eliminarea conținutului dăunător. Totodată, companiile au confirmat că există un flux constant de informații false și dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare, dar au constatat că a crescut traficul pe site-urile surselor oficiale, în special pentru chestiuni referitoare la sănătate. Anunțurile legate de echipamente de protecție, precum măștile, au fost eliminate de pe aceste platforme.
Vera Jourová a declarat la finalul întâlnirii cu reprezentanții platformelor: Salut măsurile ferme luate de platforme și sprijin abordarea axată pe facilitarea accesului la surse oficiale și, în același timp, pe eliminarea conținutului dăunător și a practicilor abuzive sau înșelătoare. Cu toate acestea, atât platformele, cât și autoritățile mai au multe de făcut. Platformele trebuie să își intensifice eforturile pentru a pune în aplicare pe deplin noile politici și pentru a oferi mai multe dovezi că măsurile lor funcționează. De asemenea, este la fel de important să ne intensificăm capacitățile analitice și să ne coordonăm mai bine răspunsul la informațiile dăunătoare.”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre pericolul dezinformării:
Comisia Europeană ia măsuri împotriva dezinformării
Poate usturoiul sau vitamina C să vindece coronavirusul? Nu. ❌ Consumul de înălbitor vindecă virusul? Fals! ❌ Băutul de înălbitor poate cauza decesul! Dezinformarea poate costa vieți. Împreună, putem lămuri lucrurile. Accesează portalul în limba română dedicat luptei împotriva dezinformării în ceea ce privește COVID-19 ???? https://bit.ly/2JqwUac #factsmatter #coronavirus #covid19 Interpret în limbaj mimico-gestual Bogdan Anicescu
Posted by Comisia Europeană în România on Tuesday, March 31, 2020
România și dezinformarea despre noul coronavirus
De la izbucnirea crizei, Comisia a lansat un website dedicat răspunsului la coronavirus. Luni, 30 martie, s-a lansat și o secțiune dedicată luptei împotriva dezinformării în ceea ce privește pandemia de coronavirus care conține materiale pentru a demonta mituri și a facilita verificarea factuală. Conținutul acestor pagini web oficiale este disponibil și în limba română.
În România, știrile false au început să fie răspândite încă de la primele măsuri luate de autoritățile de la București pentru a combate efectele răspândirii noului coronavirus. Cetățenii au primit mesaje despre închiderea magazinelor alimentare sau închiderea unor întregi orașe, ceea ce a provocat panică și aglomerație în magazine și farmacii. Alte dezinformări au fost legate de anumite medicamente sau substanțe care ar putea împiedica îmbolnăvirea cu noul virus sau tratarea persoanelor infectate, precum și documente sau scrisori electronice care erau atribuite unor reprezentanți ai autorităților sau instituții publice în care erau anunțau, în mod fals, măsuri ce urmează a fi luate.