România, în topul deceselor provocate de tuberculoză
România are un sfert din totalul deceselor provocate de tuberculoză în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.
Lica Manolache, 25.03.2020, 17:08
Ziua de 24 martie este dedicată luptei împotriva tuberculozei. Cu această ocazie, Eurostat a publicat marți date despre decesele provocate de tuberculoză în Uniunea Europeană. Astfel, 3.770 de persoane au decedat în anul 2016 din cauza tuberculozei în cele 27 de state ale Uniunii. România a avut un total de 982 de decese, adică aproximativ un sfert din numărul total (26%) al deceselor din spațiul comunitar.
Numărul deceselor, în continuă scădere
Lituania are cea mai mare rată din rândul statelor membre UE, cu 60 de decese de tuberculoză la un milion de locuitori. România se situează pe al doilea loc cu 50 de decese de tuberculoză la un milion de locuitori, urmată de Letonia (39 de decese/1 milion de locuitori). Cele mai scăzute rate de deces din cauza tuberculozei se înregistrează în Olanda şi Suedia, ambele cu doar două decese la un milion de locuitori, urmate de Luxemburg, Belgia, Cipru, Germania şi Slovenia, fiecare cu câte trei decese la un milion de locuitori.
Datele Eurostat arată că numărul deceselor din cauza tuberculozei a scăzut în 2016 comparativ cu anul precedent, atât în Uniunea Europeană, unde decesele au scăzut cu 300 de cazuri, dar şi în România care a avut 82 de decese mai puțin.
La nivelul Uniunii, rata deceselor din cauza tuberculozei era în 2016 de opt decese la un milion de locuitori, într-o scădere semnificativă față de 2011, când media europeană era de 11 decese la un milion de locuitori.
58 de milioane de persoane vindecate pe toată planeta din 2000
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, Eforturile globale în combaterea tuberculozei au salvat, peste 58 de milioane de persoane în ultimele două decenii. Aproximativ o treime din populaţia lumii are tuberculoză latentă, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectaţi cu bacterii TB, dar nu sunt bolnavi şi nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TB care au sisteme imunitare compromise – cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriţie sau cu diabet, persoanele fumătoare – au un risc crescut de a se îmbolnăvi.
În România, Ministerul Sănătăţii derulează cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional. Proiectul Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii, în valoare de 975 mii lei.
Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani, și are țintă peste 75.000 de pesroane, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.