Undă verde pentru acordul Brexit
Șefii Comisiei Europene și a Consiliului European au semnat acordul cu privire la Brexit, devenit lege în Marea Britanie după promulgarea acestuia de către Regina Elisabeta a II-a.
Lica Manolache, 23.01.2020, 19:38
Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European au semnat vineri acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, informează agenția de France Presse, citată de Agerpres.
Mesaj de prietenie de la Bruxelles
„Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European”, a anunţat Usrula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.
„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi”, a scris și Charles Michel, preşedintele Consiliului European, pe contul său din rețeaua de socializare Twitter.
Negociatorul şef al UE, francezul Michel Barnier, a asistat la semnarea documentului, organizată la sediul Comisiei Europene la Bruxelles, deoarece preşedintele Consiliului Europene urma să plece la Tirana.
Următorul pas este trimiterea documentului la Londra pentru a fi parafat de către premierul britanic Boris Johnson. Apoi, Parlamentul European va fi ultima instanţă care se pronunţă cu privire la acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Comisia pentru afaceri constituţionale a recomandat, cu 23 de voturi pentru și doar trei împotrivă, aprobarea textului în sesiunea plenară de miercurea viitoare.
.@eucopresident Charles Michel and I have just signed the Agreement on the Withdrawal of the UK from the EU, opening the way for its ratification by the European Parliament. pic.twitter.com/rEqnUnJA2E
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 24, 2020
Un acord greu negociat în Parlamentul britanic
Anterior semnării acordului de către oficialii de la Bruxelles, documentul a fost adoptat definitiv, miercuri, de către Parlamentul britanic, iar Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării de UE.
Disensiunile privind condițiile părăsirii Uniunii Europene au continuat, însă, până în ultimul moment în Marea Britanie. Camera Lorzilor a adoptat, la începutul săptămânii, mai multe amendamente printre care: menţinerea după Brexit a dreptului la reîntregirea familiei pentru refugiaţii minori neînsoţiţi, garanția oferită Scoţiei şi Ţării Galilor posibilitatea de a-şi susţine punctele de vedere la negocierile cu UE după Brexit, precum un amendament ce ar fi permis cetăţenilor europeni cu reşedinţa în Regatul Unit să obţină o dovadă scrisă a dreptului de şedere, după retragerea ţării din UE.
Modificările au fost respinse când proiectul de lege a revenit miercuri în Camera Comunelor, iar camera superioară s-a conformat.
Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar separarea este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările Uniunii.