Pactul ecologic european
Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, document ce include o serie de soluții menite să asigure durabilitatea economiei UE, în contextul provocărilor legate de climă şi de mediu.
Lica Manolache, 12.12.2019, 13:31
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, Pactul ecologic european, o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE, în contextul provocărilor legate de climă şi de mediu.
Putem să participăm cu toții la tranziție și putem să beneficiem cu toții de oportunități. Vom ajuta economia noastră să devină un lider mondial, făcând prima mișcare și acționând rapid. Suntem hotărâți să reușim pentru binele acestei planete și al vieții care există aici, pentru binele patrimoniului natural al Europei, al biodiversității, al pădurilor și al mărilor noastre”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Vicepreședintele Executivului european, Frans Timmermans, a atras atenția asupra nevoii iminente de a veni cu soluții pentru reducerea impactului asupra mediului înconjurător: Ne aflăm într-o situație de urgență climatică și de mediu. Pactul ecologic european este o ocazie de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor, prin transformarea modelului nostru economic. Planul nostru stabilește ce avem de făcut pentru a reduce emisiile, a restabili sănătatea mediului, a proteja fauna și flora sălbatică, a crea noi oportunități economice și a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.”
Buget uriaș pentru atingerea obiectivelor climatice
Pentru îndeplinirea obiectivelor din Pactul ecologic european, statele UE trebuie să facă investiții semnificative. Estimările arată că numai pentru atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima, este nevoie de un buget de 260 de miliarde de euro, valoare egală cu 1,5% din PIB-ul Uniunii pe 2018.
Totodată, Executivul de la Bruxelles va prezenta, la începutul anului viitor, Planul de investiții pentru o Europă durabilă, conform căruia cel puțin 25 % din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acțiunilor climatice. Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar, iar pentru ca sectorul privat să contribuie la finanțarea tranziției către o economie verde, Comisia va prezenta o strategie de finanțare verde.
Greenpeace cere soluții mai drastice
Planul UE privind reducerea impactului asupra climei aduce soluții pe termen mediu și lung, dar din societatea civilă există critici, precum cele ale organizației Greenpeace care consideră obiectivele blocului comunitar prea puţin, prea târziu”.
În ceea ce priveşte protejarea naturii, multe propuneri sunt aspiraţionale şi trebuie definite punctual. Măsurile detaliate care vor urma trebuie să abordeze modelele de producţie şi consum care ne-au adus aici, la limită. Crizele climatice, ecologice şi de inegalitate necesită o regândire fundamentală a sistemului economic care, de zeci de ani, a răsplătit poluarea, distrugerea mediului şi exploatarea umană. Solicităm preşedintelui Comisiei, doamna von der Leyen şi echipei sale, să prezinte o legislaţie care să fie pe deplin în acord cu această sarcină”, a declarat purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Franziska Achterberg.
Energia nucleară, mărul discordiei între statele UE
Tot miercuri, state din blocul comunitar nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la o definiţie a produselor financiare care pot fi catalogate drept “verzi” şi “sustenabile”, din cauza poziționării anumitor țări UE, printre care și România, față de energia nucleară.
“Guvernul francez a blocat compromisul împreună cu statele din grupul de la Vişegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia), România, Bulgaria şi Marea Britanie”, a afirmat eurodeputatul german Sven Giegold. Conform acestuia european, statele menţionate au „blocat compromisul pentru că face practic imposibilă finanţarea energiei nucleare prin produse financiare durabile”, informează Agerpres.