Cine sunt noii lideri ai Uniunii Europene
De trei zile au avut nevoie șefii de stat europeni pentru a cădea de acord asupra nominalizărilor pentru funcțiile de top ale UE.
Lica Manolache, 08.07.2019, 18:30
Șefii de stat și de guvern europeni au avut nevoie de trei zile de negocieri pentru a se pune de acord cu nominalizările pentru funcțiile de top ale Uniunii. Țările din Estul Europei, printre care și România, au cerut ca o poziție de top să fie ocupată de un reprezentat provenit din aceste state, dar rezultatul final a fost diferit.
Funcția de președinte al Consiliului European îi va reveni lui Charles Michel, prim-ministrul Regatului Belgiei. Josep Borrell Fontelles, ministrul de externe spaniol, va ocupa funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate în timp ce președinta Băncii Centrale Europene va fi Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internațional.
Nominalizare controversată pentru președinția Comisiei Europene
Cea mai controversată nominalizare este Ursula von der Leyen, propusă pentru președinția Comisiei Europene, venită după ce social-democratul Frans Timmermans a fos contestat de Croația, Irlanda, dar și de grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia).
Decizia cancelarului Merkel de a o nominaliza a atras însă critici și în Germania, unde mulţi spun că postul ar trebui să revină candidatului cap de listă al celui mai numeros grup politic rezultat din alegeri, Manfred Weber (Partidul Popular European), însă nici acesta nu a întrunit sprijin suficient din partea liderilor UE.
La rândul său, actualul preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că procesul de desemnare a succesoarei sale, creştin-democrata germană Ursula von der Leyen, nu a fost transparent şi a marcat o încălcare de nedorit a practicii de a alege pe cineva dintre candidaţii cap de listă ai partidelor, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Totuși, Juncker a elogiat-o pe cea desemnată să-i urmeze în funcţie, numind-o „europeană adevărată”, după întâlnirea de joia tercută de la Bruxelles.
Italia păstrează președinția Parlamentului European
Tot la mijlocul săptămânii trecute, eurodeputații și-au ales președintele și vicepreședinții Parlamentului European. Socialistul italian David Sassoli va conduce instituția timp de de doi ani și jumătate, după care președinția forului legislativ european va fi preluată de un reprezentant al Partidului Popular European. Astfel, Italia păstrează funcția după mandatul lui Antonio Tajani.
Conform negocierilor, țările din Estul Europei ar fi avut șanse să preia funcția, dar Serghei Stanișev, fost prim-ministru al Bulgariei, nu a întrunit sprijinul Grupului Social Democrat din PE. România nu a avut nicio nicio nominalizare din partea social-democraților pentru președinția PE și niciun eurodeputat român nu a fost nominalizat pentru cele 14 funcții de vicepreședinte.
Cu toate acestea, președintele României, Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru ajungerea la un compromis acceptabil pentru toate statele membre, care să asigure stabilitatea și eficiența instituțiilor europene pentru următorul ciclu instituțional. Președintele României a subliniat că viitorii lideri europeni vor trebui să dea dovadă de viziune, pragmatism și determinare în realizarea obiectivelor comune stabilite în Agenda Strategică a Uniunii pentru următorii cinci ani, a comunicat Administrația Prezidențială.