România are cele mai mici preţuri pentru alimente din UE
România a avut, în 2018, cele mai mici preţuri pentru alimente din Uniunea Europeană, dar continuă să aibă cea mai mare inflaţie din blocul comunitar.
Lica Manolache, 20.06.2019, 15:25
Românii a înregistrat anul trecut cele mai mic preţ din Uniunea Europeană pentru un coş de alimente din băuturi non-alcoolice comparabile, respectiv 66% din preţul mediu la nivelul UE.
Pâine şi carnea, mult sub media UE
O analiză a datelor oferite de Eurostat, publicată de Agerpres, arată că românii plătesc aproximativ jumătate di media Uniunii Europene pentru pâine şi (54%), în timp ce preţul la carne este la 63% din media UE. Pentru ambele categorii de produse, preţurile din România sunt cele mai scăzute din blocul comunitar. Singurele produse alimentare la care România nu înregistrează cele mai mici din UE sunt ouăle, brânza şi laptele, unde preţurile din România sunt la 93% din media UE, preţuri mai mici fiind găsite în Polonia, Cehia şi Marea Britanie.
Totodată, România şi Bulgaria au avut preţuri de 74% din media UE pentru băuturile alcoolice, la polul opus fiind situate Finlanda 182% din media UE şi Irlanda (177%).
În privinţa preţului pentru ţigări, cele mai mici preţuri s-au înregistrat în Bulgaria (49% din media UE), Polonia (60%) şi Croaţia (62%), iar cele mai mari se înregistrează în Marea Britanie (204%), Irlanda (201%) şi Franţa (141%). În România, preţurile la ţigări sunt la 69% din media europeană.
Rata inflaţiei înregistrată în statele membre UE, în luna mai 2019 (Sursa: Eurostat)
Alimentele s-au scumpit cu peste 5% de la începutul anului
Deşi preţurile continuă să fie mai mici în ţara noastră, România a înregistrat în luna mai cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,4%, acelaşi cu cel înregistrat în luna aprilie, conform datelor publicare, luni, de Eurostat.
Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile de consum au crescut cu 0,46% în mai 2019, comparativ cu luna anterioară, şi cu 3,22% faţă de sfârşitul anului trecut (decembrie 2018), în timp ce rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 4,1%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 5,24%, a mărfurilor nealimentare cu 3,27% şi a serviciilor cu 4,3%, informează Agerpres.
În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei a înregistrat o scădere semnificativă în majoritatea statelor membre UE. Inflaţia este mai mică în 16 state membre şi a rămas stabilă în alte cinci ţări, inclusiv în România, înregistrând o creştere în şase state europene. La nivelul întregii Uniuni, rata anuală a inflaţiei a coborât luna trecută până la 1,6%, de la 1,9% în aprilie, iar zona euro inflaţia a scăzut la 1,2% de la 1,7% în aprilie.