Cum va arăta noul Parlament European
Alegerile europarlamentare au adus cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 de ani și schimbări semnificative în noul Parlament European.
Lica Manolache, 29.05.2019, 15:35
Rezultatele provizorii arată că Partidului Popular European (PPE) rămâne cel mare grup din forul legislativ european, cu 179 de eurodeputați, însă este într-o scădere destul de mare față de cele 221 de mandate deținute între 2014 și 2019. Social-democrații își păstrează a doua poziție cu cele 153 de mandate, dar înregistrează, de asemenea, o diminuare a mandatelor față de cele 191 obținute la scrutinul european anterior.
În schimb, asocierea grupului liberalilor cu partidul lui Emmanuel Macron și cu USR-PLUS aduce 38 de mandate în plus în dreptul ALDE (105 de europarlamentari, conform rezultatelor provizorii).
Crește reprezentarea Verzilor în PE
O creștere importantă înregistrează și Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană care va avea 69 de mandate, față de cele 50 deținute în prezent.
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE) crește la 63 de mandate, Europa Națiunilor și Libertății (ENL), grup de extremă dreapta, are 58 de mandate, euroscepticii (EFDD) strâng 54 de mandate, iar grupul de extremă stânga (GUE/NGL) ar avea 38 de deputați în viitorul Parlament European.
Deputații neafiliați și alții vor ocupa alte circa 30 de locuri în noul Parlament European.
De remarcat și interesul crescut al europenilor față de acest scrutin electoral. 51% din populația cu drept de vot a Uniunii Europene și-a exprimat opțiunea pentru Parlamentul European, față de 42,6%, prezența la vot în 2014.
Cutremur politic în România
Situația politică din România s-a schimbat radical, în numai 24 de ore, prin rezultatele surprinzătoare ale europarlamentarelor și prezența la vot de duminică, dar și după condamnarea la închisoare a liderului PSD, Liviu Dragnea, pronunțată luni de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Social-democrații au obținut sub 23% din voturi la alegerile europarlamentare, conform rezultatelor oficiale parțiale, în timp ce Partidul Național Liberal (parte din grupul popularilor) se află pe prima poziție cu 3-4 procente în fața PSD. Un scor mult mai mare decât cel așteptat (21,5%), apropiat de cel al PSD, a obținut Alianța 2020 USR-PLUS, formațiune ce se va alătura grupului ALDE din forul legislativ european.
ALDE România nu mai intră în Parlamentul European
Totodată, ALDE România, partenerul de guvernare al PSD, nu a reușit să treacă pragul de 5%, necesar pentru obținerea de mandate. Astfel, rezultatele provizorii arată că PNL ar obține 10 mandate, iar PSD și Alianța 2020 ar avea câte 8 reprezentați la Bruxelles și Strasbourg.
Partidul fostului președinte român, Traian Băsescu (PMP), formațiunea fostului premier social-democrat, Victor Ponta (Pro România), și grupul politic al etnicilor maghiar (UDMR) vor face parte din noul Parlament European, fiecare cu câte două mandate.
Prezența la vot a fost de 49% în România, aproape de media europeană, iar peste 41% din electorat a votat și pentru referendumul privind justiția, convocate de președintele Klaus Iohannis.