Brexit-ul se amână din nou, britancii se simt epuizaţi şi umiliţi
Liderii UE şi Theresa May au decis să amâne termenul pentru Brexit până la finalul lunii octombrie, n acord văzut drept o umilinţă în Marea Britanie
Lica Manolache, 12.04.2019, 10:30
Liderii celor 27 state UE şi premierul britanic, Theresa May, au căzut de acord, miercuri seară, să amâne termenul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană până la data de 31 octombrie 2019.
La încheierea reuniunii de la Bruxelles, Consiliul European a transmis: „O asemenea amânare trebuie să dureze numai timpul necesar şi, în toate cazurile, nu mai departe de 31 octombrie 2019. Dacă acordul de retragere este ratificat de cel două părţi înainte de această dată, ieşirea (Regatului Unit) va avea loc în prima zi a lunii următoare”, informează Agerpres.
Consiliul European: Acordul nu va fi renegociat
Consiliul a subliniat că extinderea „nu poate fi un mijloc de a slăbi funcţionarea normală a Uniunii şi instituţiilor sale. Dacă Regatul Unit mai este membru al UE la 23-26 mai şi nu a ratificat acordul de retragere până la 22 mai 2019, trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Dacă nu îndeplineşte această obligaţie, ieşirea (Regatului Unit) va avea loc la 1 iunie 2019″.
Totodată, Consiliul European „reafirmă că acordul de retragere nu poate fi renegociat”. Pe durata amânării termenului, Marea Britanie rămâne un stat membru cu toate drepturile şi îndatoririle şi poate revoca procesul de ieşire din UE „în orice moment”.
Prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European, Klaus Iohannis și-a manifestat suținerea pentru prelungirea termenului pentru Brexit.
Preşedintele K. Iohannis susţine amânarea Brexit-ului
„Preşedintele României a susţinut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului în Parlamentul britanic din perspectiva necesităţii de a avea o retragere ordonată, care să asigure certitudine pentru cetăţenii europeni din Regatul Unit şi pentru cei britanici din UE, dar şi pentru companii şi mediul de afaceri”, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Și preşedintele francez, Emmanuel Macron, a salutat acordul pentru amânarea Brexitului, obținut după ore de negocieri dificile. Macron a concluzionat că acordul este „cel mai bun compromis posibil”, care a „permis păstrarea unităţii celor 27”, relatează AFP.
Deși termenul pentru ieșirea din UE a fost extins, Marea Britanie mai poate părăsi Uniunea Europeană la 22 mai, conform premierului Theresa May relatează AFP.
„Dacă ajungem să găsim un acord acum (…), încă putem ieşi la 22 mai”, a declarat Theresa May, într-o conferinţă de presă organizată la finalul reuniunii de la Bruxelles.
Britancii se simt umiliţi şi sunt afectaţi psihic
Brexit-ul își pune deja amprenta nu numai pe climatul politico-economic, dar și pe psihicul cetățenilor britanici. Potrivit unui sondaj de opinie publicat joi, 33% dintre adulţii din Marea Britanie consideră că sănătatea lor mintală a fost afectată de Brexit, relatează Press Association. Doar 24% dintre britanici au afirmat că a avut un impact redus, potrivit sondajului realizat de Asociaţia Britanică pentru Consiliere şi Psihoterapie (BACP).
“O umilire naţională” a titrat cotidianul The Telegraph, opinie la care aderă şi The Guardian care vede, însă, în amânarea teremenuliui o şansă ventru un nou vot al britanicilor pentru sau împotriva Brexit-ului. The Sun se întreabă dacă britancii vor mai părăsi vreodată UE, în timp ce Daily Mail asociază termenul Brexit cu o binecunoscută sărbătoare internaţională – “Halloween de groază pentru May”.