Reuniunea miniştrilor JAI la Bucureşti
România doreşte să adere la spaţiul Schengen pe durata mandatului de preşedinte al Consiliului UE.
Lica Manolache, 11.02.2019, 14:30
Palatul Parlamentului din Bucureşti a găzduit, săptămâna trecută, reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor interne din UE (JAI). Întrunirea a fost un bun prilej pentru România, care deţine preşedinţia Consiliului UE până la 30 iunie, să abordeze problemea includerii sale în spaţiul Schengen.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că reprezentanţii statelor UE au avut discuţii legate de extinderea spaţiului Schengen, şi a că va continua dialogul cu omologii săi din ţările europene care se opun aderării României:
În privinţa spaţiului Schengen, discuţiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt şi mediu pe care statele membre le consideră a fi necesare pentru a restabili buna funcţionare a acestei zone, funcţionare afectată de crizele generate de terorism şi migraţie prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. În context, a existat o tatonare a statelor membre în ceea ce priveşte extinderea spaţiului Schengen, în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de securitate. Ca preşedinte în exerciţiu al Consiliului JAI, dar mai ales ca ministru de Interne român, voi continua discuţiile la nivel bilateral cu miniştrii de Interne ai statelor care se opun acestui proces de extindere, având convingerea că acest efort va fi unul susţinut şi de colegii mei din Guvern şi de către preşedintele României.”
România speră să adere la spaţiul Schengen în următoarele luni
Caremen Dan şi-a manifestat dorinţa ca România să fie inclusă în spaţiul Schengen în timpul deţinerii preşedinţiei rotative a Consililului UE:
Este încurajator şi chiar în cursul dezbaterilor am adresat mulţumiri speciale celor care, cu optimism, au analizat şi au transmis gândul lor pozitiv şi dorinţa ca România şi Bulgaria să adere la spaţiul Schengen chiar pe mandatul preşedinţiei noastre. Pentru noi ar fi o mare bucurie meritată, am muncit pentru asta, ne comportăm ca un membru de facto al spaţiului Schengen şi am îndeplinit absolut toate condiţionalităţile”, a afirmat Carmen Dan.
Comisarul european responsabil pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a susţinut declaraţiile ministrului român, considerând că decizia privind extinderea spaţiului Scengen e una politică: Când am fost desemnat comisar european, în urmă cu patru ani, m-am angajat să lucrez din greu pentru a vedea într-o zi că România devine membră a spaţiului Schengen. Acum, după patru ani şi jumătate, vă pot spune că poziţia Comisiei cu privire la aderarea României a fost clară şi consecventă de la încheierea evaluării Schengen din anul 2011. Şi vă pot spune ferm că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen.
Decizia acum este una politică – le revine statelor membre să decidă cu unanimitate asupra acestei chestiuni. Iar astăzi, din nou, am lansat un apel către toate statele membre să dea undă verde, astfel încât în timpul Preşedinţiei române (a Consiliului UE) să vedem această ţară măreaţă că se alătură spaţiului Schengen”, a spus oficialul european Dimitris Avramopoulos în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale.
Problema migraţiei şi cea a terorismului, discutate de miniştrii de interne ale statelor UE
Iniţiativele de combatere a terorismului şi măsurile privitoare la migraţie şi azil, au fost alte subiecte abordate la Bucureşti, de către miniştrii de interne din statele UE.
„În cadrul reuniunii ministeriale de la Bucureşti a avut loc un schimb constructiv de opinii referitor la recomandările din raportul Comisiei Terorism a Parlamentului European, fiind discutate cele mai potrivite modalităţi de abordare a acestei ameninţări la adresa securităţii cetăţenilor europeni. Preşedinţia română şi-a asumat ca prioritate identificarea de soluţii pentru sporirea cooperării şi a schimbului de bune practici între statele membre în prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată într-un comunicat de presă al MAI.
Referitor la problema migraţiei, ministrul Carmen Dan a subliniat nevoia europenilor pentru un mecansim cu putere legislativă:
Astăzi am discutat despre măsurile pe termen scurt şi mediu pentru gestionarea fenomenului migraţiei şi suntem convinşi că soluţia stă în solidaritatea statelor membre şi în tratarea problemelor acolo unde sunt ele generate, nu doar acolo unde îşi fac simţite efectele, iar această solidaritate trebuie transpusă cât mai rapid într-un mecanism cu putere legislativă. Pentru că suntem în faţa unor alegeri europarlamentare, Preşedinţia trebuie să fie atentă mai mult ca oricând la aşteptările şi îngrijorările cetăţenilor europeni, iar migraţia reprezintă principala îngrijorare pentru cetăţenii UE, potrivit celui mai recent Eurobarometru.”