România, codașă la utilizarea internetului
România se situează cu 14 procente sub media europeană la numărul utilizatorilor de internet.
Lica Manolache, 29.01.2019, 19:46
85% dintre locuitorii Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani au folosit internetul în 2018, conform datelor publicate de Eurostat la finalul săptămânii trecute. Procentul continuă creșterea rapidă din ultimul deceniu, Astfel, în anul 2007, 57% din populația statelor membre UE utiliza internetul, iar în 2012 numărul utilizatorilor a crescut la 73%.
Bulgaria, țara UE cu cel mai scăzut număr al utilizatorilor de internet
Pe segmentul de vârstă menționat mai sus, dintre toate cele 28 de state UE, Danemarca a înregistrat cel mai mare număr de utilizatori de internet în 2018, respectiv 98% din populație. Pe următoarele poziții se situează, la foarte mică distanță, Luxemburg (97%) şi Olanda (95%). România se află pe penultima poziție cu un număr de utilzatori echivalent cu 71% din populație, cu un procent mai puțin decât Grecia, aflată în fața țării noastre. Cel mai scăzut procent s-a înregistrat în Bulgaria (65%).
Datele Eurostat mai relevă că internetul a fost utilizat cel mai mult pentru a trimite/primi e-mailuri (73% media statelor UE), pentru a găsi informaţii despre bunuri şi servicii (70%), pentru a urmări conţinut video de la servicii comerciale (57%), pentru a participa la reţelele sociale (56%), pentru a folosi facilităţile bancare (54%) şi pentru a căuta informaţii despre sănătate (52%).
De asemenea, internetul pe computer sau mobil a mai fost folosit pentru a asculta muzică (42%), pentru convorbiri audio și video (42%), pentru a urmării transmisiuni TV (36%), pentru jocuri (29%) și pentru a vinde bunuri sau servicii (19%).
Activitățile pe internet ale utilizatorilor europeni în 2018 (Sursa: Eurostat) – infografic în limba engleză
România, pe ultima poziție la numărul utilizatorilor de internet angajați
La finalul anului trecut, Eurostat a publicat și date privind utilizarea internetului de către angajații din UE. Astfel, 71% dintre respondenți au declarat că au utilizat computere, laptopuri, smartphone-uri, tablete sau alte dispozitive portabile la muncă şi 19% au declarat că utilizat echipamente şi utilaje computerizate.
Cei mai mulți utilizatori au fost în Olanda (93%), urmată de Danemarca şi Suedia (ambele cu 90%). România a înregistrat de departe cel mai mic procent de utilizatorilor de internet angajaţi (36%), iar pe penultima poziție, la o doistanță de 11 procente, se află Bulgaria (47%).
Cele mai frecvente activităţi de lucru, în 2018, au fost: schimbul de emailuri sau introducerea de date în baze de date (61%), crearea sau editarea documentelor electronice (47%) şi utilizarea unor programe software specifice (38%).