Comisia Europeană cere recuperarea a 335 mil euro de la Otchim
România trebuie să recupereze ajutoare incompatibilie în valoare de 335 de milioane euro de la Oltchim.
Lica Manolache, 18.12.2018, 19:40
Comisia Europeană a constatat că, de la privatizarea eșuată a societății petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro, anunță Comisia Europeană. Astfel, statul român trebuie să recupereze ajutoarele de la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea.
„De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigaţiei am constatat că măsurile respective au conferit societăţii un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În acelaşi timp, vânzarea majorităţii activelor Oltchim în condiţiile pieţei poate asigura un viitor durabil pentru activităţile economice ale societăţii, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar”, a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestage.
Ce măsuri contestă Comisia Europeană
Comisia a inițiat în urmă cu doi ani o investigație aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societății Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, în special:
– neexecutarea silită a datoriilor și acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eșuată a societății Oltchim din septembrie 2012;
– anularea de datorii în valoare de peste 300 de milioane euro de către AAAS și de către diferite întreprinderi de stat;
– continuarea furnizărilor, de către statul român și de către întreprinderi de stat (CET Govora și Salrom), către Oltchim fără plată, în ciuda deteriorării situației financiare a societății.
Reprezentanții Oltchim au anunţat, recent, că au finalizat contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex Borzeşti care cumpărat cu 127 de milioane de euro pachetele de active 1-5 şi parţial 7, din cele nouă în care a fost împărţit combinatul Oltchim pentru a fi scos la vânzare. Activele societății includ terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie și altele.
Ajutoarele vor fi introduse în tabelul creditorilor
Preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Daniel Geantă, a declarat pentru Agerpres că se caută soluții pentru recuperarea ajutoarelor: „Decizia Comisiei Europene se referă la Oltchim SA, însemnând pachetele de acţiuni care nu au fost achiziţionate de Chimcomplex. AAAS este principalul creditor şi în următoarea perioadă vom avea o şedinţă pe această temă, inclusiv cu avocaţii şi cu reprezentanţii firmelor care gestionează procedura de insolvenţă, să vedem cum vom recupera aceşti bani. Este o decizie grea.”
Șeful AAAS a subliniat că procesul de preluare a unor active ale Oltchim de către Chimcomplex nu este afectat de decizia Comisiei Europene.
Totodată, Nicolae Bălan, administratorul judiciar al Oltchim, a declarat pentru publicația Adevărul că societatea va reface tabelul creditorilor: “Vom întocmi un nou tabel al creanţelor în care vom introduce suma stabilită de Comisia Europeană. Oltchim mai are câteva active, dar sunt neviabile, iar vânzarea acestor active nu poate aduce suma necesară. Planul de reorganizare deja aprobat de creditori se întinde până în luna aprilie 2019.”
Oltchim a fost înfiinţat în 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Vâlcea, iar din 1990 a funcţionat sub formă de societate comercială pe acţiuni. În 1997 a devenit companie publică prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Combinatul a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013. Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din sud-estul Europei, iar statul român deţine o participaţie de control de 54,8 % în cadrul societăţii.