Un pas mare către un acord privind Brexit
Theresa May a anunțat un acord privind Brexit, privit cu ochi buni de oficialii europeni, dar puternic contestat în Marea Britanie.
Lica Manolache, 16.11.2018, 21:37
După cinci ore de discuții cu membri executivului de la Londra, Theresa May a anunțat, miecrcuri, că guvernul britanic şi-a dat acordul pentru proiectul de acord asupra Brexitului încheiat Uniunea Europeană. “Decizia colectivă a cabinetului este că guvernul trebuie să aprobe proiectul de acord. Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm şi să finalizăm acordul(…) Opţiunile pe care le aveam erau dificile, în special în ce priveşte Irlanda de Nord. Cred că proiectul de acord privind ieşirea din UE este cel mai bun posibil”, a spus premierul britanic într-o declaraţie în faţa reşedinţei din 10 Downing Street, informează Agerpres.
Demisii în guvernul britanic după anunțarea acordului
Cu toate acestea, acordul tehnic negociat de Theresa May a fost dur criticat de conservatori și nici măcar în guvernul britanic nu există consens. Mai mult, trei membri ai cabinetului May, în frunte cu ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, și-au dat demisia, joi, ca semn de nemulțumire asupra negocierilor.
„Regret să anunţ că, după reuniunea guvernului privind acordul pentru Brexit, trebuie să demisionez. Nu pot să împac termenii acordului propus cu promisiunile pe care le-am făcut ţării în manifestul nostru la ultimele alegeri. Aceasta este o problemă de încredere publică”, a spus Dominic Raab care consideră actuala formă a acordului o amenințare asupra intregrității Regetului Unit.
Mulțumire în rândul oficialilor europeni
De cealaltă parte, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, s-a declară mulțumit de găsirea unei soluţii între UE şimarea britanie pentru a evita „o frontieră dură” între Irlanda şi Irlanda de Nord, o problemă ce a întârizat mult caldenarul negocierilor.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri că a recomandat Uniunii Europene să organizeze un summit cu Marea Britanie după ce guvernul de la Londra a aprobat proiectul de acord privind Brexitul. Summit-ul ar putea avea loc, până la finalul lunii, conform Președintelui Consiliul Euorpean, Donald Tusk: “Dacă totul decurge bine, va exista un summit extraordinar pentru finalizarea şi oficializarea acordului privind Brexit-ul, ce va avea loc duminică 25 noiembrie.”
Totodată, Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a convocat pentru luni, 19 noiembrie, o reuniune ministerială la Bruxelles cu obiectivul de pregăti summitul din 25 noiembrie.
Ce presupune acordul tehnic
Acordul tehnic convenit în această săptămână are în încheierea unei noi înţelegeri, din luna iulie 2020, pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul aceluiași an. În caz contrar, UE şi Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziţie. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o aşa-numită plasă de siguranţă pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire, notează Agerpres.
Prin urmare, va exista un teritoriu vamal unic între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care se va institui de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data la care un acord ulterior devine aplicabil.
O veste bună pentru românii din Marea Britanie
Acordul privind Brexit a fost salutat și de guvernul de la București. “Acest acord marchează un moment semnificativ în procesul de negociere şi deschide calea spre definirea unei relaţii viitoare cât mai apropiate şi întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menţinere este esenţială în contextul evoluţiilor în vecinătatea estică, unde România şi Marea Britanie împărtăşesc obiective comune”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
Diplomația de la București precizează că acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Astfel, românii stabiliți în regatul unit vor putea să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special.