UE spune ‘adio’ plasticului de unică folosință din 2021
Parlamentul European a votat pentru interzicerea articolelor de plastic de unică folosință în Uniunea Europeană, din 2021.
Lica Manolache, 25.10.2018, 15:32
Parlamentul European a adoptat, mierciuri, un proicet legislativ pentru reducerea poluării cu plastic de către statele membre UE. Raportul, adoptat cu 571 voturi pentru, 53 voturi împotrivă și 34 abțineri, prevede ca articolele din plastic de unică folosință să fie interzise în Uniunea Euroepană, începând cua nul 2021.
Drept urmare, Uniunea Europeană va intrezice punerea pe piață a unor articole de uz casnic precum tacâmurile și farfurii de unică folosință. De asemenea, comercianții nu vor mai putea folosi materiale plastice oxo-degradabile, cum ar fi pungile sau ambalajele și recipiente pentru fast-food din polistiren expandat.
Statele membre trebuie să reducă cu cel puțin 25%, până în 2025, consumul altor articole pentru care încă nu există alternativă: cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate ș.a.
De asemenea, sticlele de băutură din plastic vor fi colectate separat și reciclate în proporție de 90% până în 2025.
Adina Vălean: Plasticul ne afectează sănătatea
Adina Vălean, europarlamentar din grupul PPE și președintele Comisiei pentru mediu și sănătate publică, a declarat după votul din forul legislativ la UE: “Poluarea cu plastic de unică folosinţă este costisitoare nu numai economic, ci şi din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei, pentru că plasticul din apele curgătoare şi cel din mări şi oceane, în cantităţi din ce în ce mai mari, ajunge până la urmă, în produsele pe care le consumăm. De aceea, acest raport a atras multă atenţie dinspre politicieni, ONG-uri şi cetăţeni. Am primit, personal, sute de mesaje pe acest subiect.”
Europarlamentarii din Comisia de mediu convenit că măsurile de reducere a poluării trebuie să se aplice și produselor din tutun, mai precis filtrelor de țigări care conțin plastic. Acestea vor trebui reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030.
Și echipamentul de pescuit abandonat pe plaje contribuie masiv la poluare, drept urmare s-a propus o țintă de reciclare de cel puțin 15% până în 2025.
Măsuri pentru reducerea poluării marine
Comisia Europeană a anunțat încă de la finalul lunii mai că urmează să interzică producerea și folosirea în cele 28 de state UE a obiectelor din plastic care contribuie cel mai multe la poluarea apelor și a plajelor din Europa. De altfel, 80% din totalul deșeurilor marine este reprezentat de plastic, iar produsele ce urmează a fi interzise reprezintă 70% din totalul deșeurilor marine.
Astfel, vor fi interzise pe piața europeană produse precum: bețișoare de urechi, tacâmuri și farfurii de unică folosință, paie pentru băuturi, bețe pentru baloane. Paharele din plastic pentru băuturi vor fi permise doar dacă nu au capace detașabile. Producătorii vor contribui financiar la colectarea ambalajelor de plastic şi vor primi ajutor pentru a găsi modalităţi alternative de ambalare.