Eurobarometru: Europenii își doresc să rămână în UE
Cei mai mulți europeni își doresc ca țara lor să rămână membră a Uniunii Europene, în timp ce scepticismul crește în România.
Lica Manolache, 18.10.2018, 17:52
Parlamentul European a publicat, miercuri, datele celui mai recent studiu Eurobarometru, care arată o creșetre a numărului de europeni care își doresc ca țara lor să fie membră a Uniunii Europene. În cazul organizării unui referendum privind apartenenţa la UE, 66% dintre europeni ar vota pentru ca ţara lor să rămână membră. România este foarte aproape de media europeană, cu un procent de 65%. Un număr aproape la fel de mare din populația țării noastre (64%) consideră că România a avut de beneficiat de pe urma apartenenţei la UE.
Români devin sceptici față de statul de țară membră a UE
Cu toate acestea, numărul românilor care consideră că aparatența la Uniunea Europeană e un lucru bun a scăzut la 49%, cu 10 procente mai puțin față de luna aprilie a acestui an. 21% dintre români cred văd că statutul de membru al UE pe un lucru rău, cel mai mare procent după Marea Britanie, țară aflată în negocieri pentru ieșirea din blocul comunitar.
În ceea ce privește modul în care democraţia funcţionează în Uniunea Europeană, 51% dintre români se declară satisfăscuți, cu două procente peste media în cele 28 de state membre.
43 la sută dintre români au au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, față de numai 32% dintre europeni, conform Eurobarometrului. De asemenea, 48% dintre europeni (63% în România) își doresc ca Parlamentul European să aibă un rol mai important.
Procentul populației care crede că statutul de țară membră a Uniunii Europene e un lucru rău (Sursa: Parlamentul European)
Crește interesul pentru alegerile europarlamentare
Studiul Europbarometru mai indică o creșetere semnificantă a interesului pentru alegerile europarlamentare din luna mai a anului viitor. 41% dintre responedenți (32% în aprilie 2018), respectiv 53% dintre români (43% în aprilie 2018) știu luna în care se va desfășura scrutinul pentru Parlamentul European, în timp ce 51% dintre europeni, (57% dintre români) sunt interesaţi de alegerile europene.
Populația Uniunii Europene are mai multe priorități pentru campania electorală din 2019. Pritre acestea se numără: problema imigraţiei, menţionată de 50% dintre europeni, economia (47%), combaterea şomajului în rândul tinerilor (47%), combaterea terorismului (44%) şi protecţia mediului (40%). Românii sunt mai degrabă interesați de economie (53%), combaterea şomajului în rândul tinerilor (44%), promovarea drepturilor omului şi a democraţiei (38%), protecţia consumatorului şi siguranţa alimentară (36%) şi protecţia socială (35%).
Britanicii cred mai puțin în Brexit
Eurobarometru mai arată că majoritatea britanicilorși-ar dori să rămână în Uniunea Europeană. 54% dintre britanici consideră că decizia părăsi Uniunea Europeană, în urma referendumului din luna iunie 2016, nu a fost o decizie bună, în timp ce numai 38% consideră rezultatul votului ca un lucru bun.
Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, interpretează datele studiului ca pe un mesaj pentru o despărțire ușoară a Marii Britanii de structurile Uniunii: Faptul că 51% dintre britanicii intervievaţi îşi doresc să rămână în UE ne aduce aminte în mod foarte clar de diviziunile profunde generate de decizia privind Brexit-ul şi de necesitatea ca noi să găsim o soluţie pentru o relaţie viitoare pe termen lung strânsă şi sustenabilă, sub forma unui acord de asociere cuprinzător. În timp ce trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate, se pare că un aşa-numit Brexit dur sau un scenariu costisitor care implică neajungerea la un acord sunt puţin dorite, atât în Marea Britanie, cât şi oriunde altundeva în UE, iar eu sper că această situaţie se va reflecta într-un final în rezultatul negocierilor.
Studiul Eurobaroemetru a fost efectuat în perioada 8-26 septembrie, prin metoda interviu faţă în faţă, pe un eşantion de peste 27 de mii de persoane la nivel european, respsctiv 1.007 în România.