Final pentru schimbarea orei în Uniunea Europeană
Statele membre UE vor renunța la schimbarea sezonieră a orei, cel târziu la finalul lunii octombrie 2019.
Lica Manolache, 30.09.2018, 21:04
Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, începând de anul viitor. Fiecare stat membru al UE va decide dacă rămâne la ora de vară sau de iarnă.
Toate cele 28 de state ale Uniunii Europene trebuie să anunțe, până în aprilie 2019, dacă vor face ultima schimbare a orei la 31 martie 2019 sau vor trece permanent la ora de iarnă, pe 27 octombrie, anul viitor. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă, informează Comisia Europeană.
Juncker: Schimbarea orei trebuie să înceteze
“Cu toții afirmăm în discursurile noastre că dorim să acționăm la nivel macro în chestiunile de importanță majoră și la nivel micro în chestiunile de importanță minoră. Dar nu există aplauze atunci când legislația UE prevede faptul că europenii trebuie să schimbe ora de două ori pe an. Astăzi, Comisia propune schimbarea acestei situații. Schimbarea orei trebuie să înceteze. Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetățenii lor să trăiască în condiții de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate. Mă aștept ca Parlamentul și Consiliul să împărtășească acest punct de vedere și să găsească soluții care funcționează pentru piața noastră internă. Suntem în întârziere”, a spus pre;edintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în discursul privins starea Uniunii.
„Propunem să punem capăt schimbării sezoniere a orei oficiale. Statele membre vor decide dacă adoptă ora de vară sau pe cea de iarnă.” – Jean-Claude Juncker, #SOTEU2018 Detalii: http://bit.ly/OraDeVara-CE #ClockChange
Posted by Reprezentanța Comisiei Europene în România on Saturday, September 22, 2018
Propunerea pentru încetarea schimbării orei vine după mai multe cereri din partea cetățenilor și a unor state membre UE, anunță site-ul Comisiei Europene. Astfel, insituția europeană a organizat o consultare publică în această vară, care a primit un număr record de răspunsuri (4,6 milioane) iar 84 % dintre respondenți s-au pronunțat pentru renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.
Schimbarea orei, ineficace în prezent
Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, a îndemnat guvernele și companiile din interiorul UE să pregătească concertat renunțarea la schimbarea orei: Acest calendar foarte ambițios va permite cetățenilor să beneficieze de această măsură fără întârziere. În prezent invităm statele membre și întreprinderile să facă pregătirile necesare pentru a asigura o abordare coordonată în întreaga UE.”
Țările europene au introdus dispozițiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război și în timpul crizei petroliere din anii 1970. Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naționale divergente în materie de schimbări ale orei. Studille recente sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetățenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătății.