Reacții la Summitul I3M de la București
Reuniunea Inițiativei 3 Mări de la București a fost primită cu entuziasm de oficialii europeni, dar și la Casa Albă.
Lica Manolache, 20.09.2018, 19:54
Bucureştiul a găzduit, la începutul acestei săptămâni, summitul Iniţiativei celor 3 Mări (I3M), cel mai important eveniment politico-economic organizat în România înainte de preluarea președinției rotative a Consiliului UE. Întâlnirea, considerată atât de participanţi cât şi de anailiştii politici un real succes, s-a încheiat cu o declarație comună a clor 12 înalți reprezentanți ai statelor participante la I3M.
Inițiativa celor 3 Mări propune proiecte comune și o conectivitate mai bună între cele 12 țări pe domenii de importanță majoră pentru regiune și pentru Uniunea Europeană precum energia și transportul. Astfel, schimbul de mărfuri și servicii va crește semnificativ ceea ce va duce și la o dezvoltare economică regiunii Europei de Est.
La finalul întrunirii din capitala României, președintele Klaus Iohannis s-a declarat foarte mulțumit de prezența la nivel înalt a celor 12 state din regiune și a subliniat rezultatele obținute de țara noastră: A fost o reuniune de succes cu rezultate palpabile. Am reuşit să avem un summit excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă, spre beneficiul României, al dezvoltării sale economice, al cetăţenilor români şi a întregii regiuni a celor trei mări […]
România a propus șase proiecte aprobate de Guvernul României cu consultarea Administraţiei Prezidenţiale. Această listă nu este a preşedinţilor ţărilor participante, ci reprezintă contribuţia guvernelor ţărilor noastre. Prin această listă dăm un semnal politic la cel mai înalt nivel investitorilor în ceea ce priveşte proiectele majore de interconectare pe care ţările noastre le consideră proioritare.
Invitat la întânirea I3M de la București, preșdintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a lăudat inițiativa celor 12 state, dar a atras atenția supra respectării statului de drept: Trebuie să punem accent pe virtuţile cooperării, în sensul de a vorbi o limbă comună între est şi vest. Vă sprijinim şi vă încurajăm să realizaţi noi linii de cooperare între est şi vest, cei doi plămâni ai Europei, între nord şi sud. Pentru Comisie și pentru Uniunea Europeană, cu larga ei majoritate, aplicarea statului de drept este absolut esenţială. Fără respectarea statului de drept, investiţiile nu au niciun rost.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alături de Klaus Iohannis la Summitul celor 3 Mări (Sursa foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România)
Summit-ul a fost primit cu entuziasm și de Statele Unite ale Americii, un partner economic strategic pentru Uniunea Europeană. Prezent la summit, Rick Perry, secretarul pentru Energie al SUA a declarat: Puteţi conta pe Statele Unite că pe un partener de încredere în domeniul energetic. SUA sunt un lider mondial în ceea ce priveşte petrolul şi gazele. Vrem să împărtăşim ceea ce avem cu această regiune a celor Trei Mări.
De la Casa Albă, președintele american Donald Trump i-a transmis șefului de stat român un mesaj prin care afirmă sprijinu SUA pentru I3M: “Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.
Iniţiativa celor Trei Mări – Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – reuneşte 12 ţări: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia şi a fost prezentată la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de a New York. În august 2016, la Dubrovnik (Croația), a fost adoptată o declaraţie comună a celor 12 state, iar în vara anului 2017 a avut loc doilea forum al iniţiativei, găzduit de capiala Poloniei, Varșovia, la care a participat şi preşedintele SUA, Donald Trump. Următorul summit se va desfășura anul viitor, în Slovenia.