UE și Marea Britanie, încă departe de un acord pentru Brexit
Au mai rămas opt luni până când Marea Britanie ar trebui să părăsească oficial Uniunea Europeană, însă un acord între cele două părți este încă incert.
Lica Manolache, 24.08.2018, 15:26
Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, și ministrul britanic însărcinat cu Brexit, Dominic Raab, au avut o nouă întrevedere, marți, la Bruxelles. După întâlnire, Barnier a declarat în că negocierile cu Marea Britanie intră în etapele finale şi se vor desfăşura încontinuu, a transmis agenția Reuters, citată de Agerpres.
Acord pâna în luna noiembrie?
Deși negocierile de luna trecută au adus progrese, cele două părți încă mai au multe aspecte de lămurit pentru o înțelegere privind relațiile economice post-Brexit. “Acest parteneriat trebuie să respecte piaţa unică şi fundamentele proiectului european, iar dacă acest lucru este bine înţeles vom putea încheia cu succes negocierile”, a declarat Michel Barnier la conferința de presă comună cu Dominic Raab.
Negociatorul european a mai precizat că acordul cu Marea Britanie trebuie încheiat cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, iar Uniunea Europeană nu lucrează pentru un scenariu fără acord (no deal).
La rândul său, Dominic Raab s-a declarat încrezător în semnarea unei înțelegeri până la finalul lunii octombrie. “Scopul nostru în primul rând este de a facilita continuitatea şi buna desfăşurare a afacerilor, transporturilor, infrastructurilor, cercetării, programelor de ajutor şi a fluxurilor de finanţare provenite anterior din UE”, a spus oficialul britanic.
Efectele unui Brexit ‘no deal’ pentru britanici
Guvernul britanic a publicat, joi, 24 de note tehnice care arată ce impact ar avea ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord (no deal). În acest scenariu, cetățenii britanici vor plăti mai mulți bani la plata cu cardurile de credit pentru bunurile sau serviciile cumpărate din UE, iar cetățenii britanici care trăiesc în străinătate și-ar putea pierde accesul la conturile bancare, scrie The Guardian, citat de CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, britanicii care trăiesc în statele din blocul comunitar “pot pierde capacitatea de a accesa serviciile de creditare și de depozit și contractele de asigurare”,se arată în documentul guvernului de la Londra.
Și companiile britanice pot fi puternic afectate de lipsa unui acord la finalul negocierilor pentru Brexit. Lipsa unei înțelegeri între UE și Regatul Unit va avea ca rezultat încetarea liberei circulații a mărfurilor către și dinspre continent. În această situația companiile trbui “să pună în practică măsuri pentru a renegocia condițiile comerciale pentru a reflecta orice schimbări în procedurile vamale și de accize și toate tarifele care se pot aplica comerțului dintre UE și Marea Britanie”, se arată în notele tehnice ale executivului britanic, conform publicației Calea Europeană.
Cetățenii UE din Marea Britanie după Brexit
Probabil cea mai stringent capitol din negocierile pentru Brexit este cel al drepturilor cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie, iar România este foarte interesată de acest capitol. Datele publicate în luna mai de Biroul Național de Statistică din Marea Britanie arată că cetățenii de naționalitate română au devenit, în 2018, a doua comunitate non-britanică din Regatul Unit, după polonezi. Astfel, 411.000 de români erau înregistrați anul trecut în Marea Britanie, cu 25% mai mulți ca în 2016, potrivit BBC. Polonia are circa 1 milion de cetățeni stabiliți în Regatul Unit, iar a treia comunitate este cea irlandeză, cu circa 350.000 de cetățeni care trăiesc pe insula britanică.
Conform, cotidianului the Telegraph, imigranţii din Uniunea Europeană vor primi dreptul dreptul de a rămâne în marea Britanie în cazul în care nu se va ajunge la un acord asupra Brexitului. Decizia s-ar aplica pentru un număr de 3,8 milioane de europeni aflați pe teritoriul britanic. Britanicii își doresc ca decizia să fie reciprocă din partea celor 27 de state UE, chiar dacă nu va exista un acord privind Brexit agreat de ambele părți.