Nou sistem de consolidare a securității frontierelor
Uniunea Europeană continuă să își consolideze frontierele și va implenta un nou sistem de identificare a cetățenilor non-UE, scutiți de viză, ce pot reprezenta un pericol.
Lica Manolache, 08.07.2018, 18:40
Cetăţenii din ţări non-UE scutiţi de obligația de a deține viză vor fi obligați să obțină o autorizație înainte de a călători în UE, conform noilor reguli votate joi informează serviciul de presă al Parlamentului European. Astfel, cetățenii ai peste 60 de state vor avea obligația de a completa un formular electronic înainte de călătoria planificată. Formularul va conține datele lor personale, informaţii referitoare la documentul de călătorie (valabilitate, ţară emitentă), adresa de domiciliu şi date de contact, dar şi prima ţară de intrare în Uniunea Europeană.
Noul Sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) va deveni operațional în anul 2021 și va permite controale avansate asupra călătorilor care nu au nevoie de viză. ETIAS va împiedica accesul în statele membre UE al persoanelor despre care se consideră că prezintă riscuri de securitate sau migraţie neregulamentară, precum şi riscuri epidemice.
Frontiere mai puternice pentru UE
Raportorul Parlamentului European pentru acest dosar, eurodeputatul maghiar Kinga Gál a declarat: ETIAS va umple un gol în ceea ce priveşte informaţiile privind călătorii scutiţi de viză, printr-un proces de evaluare a riscurilor de securitate, migraţie ilegală, sau înalt risc epidemic prezentate de aceştia, înainte ca ei să ajungă la graniţa externă. Noul sistem va contribui în mod semnificativ la întărirea securităţii cetăţenilor UE. Este, aşadar, un pas important înainte către sisteme informaționale privind frontierele şi securitate, care să fie mai puternice şi mai inteligente.”
Autorizația de călătorie în interiorul blocului comunitar va costa 7 euro, cu execpția persoanelor cu vârsta de sub 18 ani sau peste 70 de ani pentru care fa fi emisă gratuit. Documentul va fi valabil pe o perioadă de 3 ani sau până la expirarea documentelor de călătorie ale celor vizați.
Interdicții pentru cei care au comis infracțiuni în ultimii 10 ani
Totodată, solicitantul va fi obligat să informeze autoritățile despre eventuale condamnări pentru infracțiuni grave (terorism, exploatare sexuală a copiilor, trafic de droguri sau persoane, crimă sau viol ș.a), despre şederi în zone de conflict sau război şi despre decizii administrative anterioare prin care i s-a solicitat să părăsească o ţară, toate acestea referindu-se la o perioadă de 10 ani, mai informează Parlamentul European.
Pentru cetățenii care au comis infracţiuni de terorism, perioada va fi extinsă la 20 de ani şi se vor solicita clarificări suplimentare referitoare la data condamnării şi ţară.
Cum funcționează noul sistem
Solicitările pentru autorizația de călătorie în Uniunea Europeană vor fi analizate automat prin interogarea bazelor de date relevante, iar sisietmul va permite majorității solicitanților să primească răspunsul imediat.
Dacă sistemul va găsi informaţii relevante despre solicitanți care ar împiedica intrarea acestora în statele UE, atunci datele vor fi verificate manual şi se va evalua individual riscul de securitate, migraţie sau epidemic.