Balcanii de Vest după președinția Bulgariei a Consiliului UE
Albania și Macedonia mai așteaptă cel puțin pâna la jumătatea anului 2019 deschiderea procesului de aderare la Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 28.06.2018, 11:14
Bulgaria își va încheia mandatul de președinte al Consiliului Uniunii Europene la finalul lunii iunie cu un semi-eșec în ce privește situația țărilor din Balcanii de Vest. Statul vecin și-a stabilit printre priorități, la preluarea președinției de la 1 ianuarie 2018, apropierea țărilor din Balcanii de Vest de aderarea la Uniunea Europeană.
Corupția și crima organizată amână negocierile cu Albania și Macedonia
Macedonia a ajuns, recent, la un acord cu Grecia pentru modificarea numelui țării, dar problemele legate de progresul reformelor, corupție și crima organizată păstrează ambele state balcanice la cel puțin un an distanță de deschiderea procesului de aderare.
Decizia a veni marți, la Luxemburg, unde miniștrii de externe ai statelor membre, reuniți la ultimul Consiliu al Afacerilor Generale sub președinția bulgară, au convenit să amâne pentru începerea discuțiilor de aderare cu Macedonia și Albania după scrutinul pentru Parlamentul European de anul viitor. “Consiliul a decis să răspundă în mod pozitiv progresului înregistrat de către Macedonia și Albania și a stabilit calea către deschiderea negocierilor de aderare în iunie 2019”, notează CaleaEuropeana.ro.
Macron: Susținerea Albaniei și Macedoniei ar alimenta discusrul extremiștilor europeni
Decizia nu este o supriză, după ce Franța și Olanda, susținute de Danemarca, și-au exprimat opoziția față de deschiderea negocierilor cu cele două state din Balcanii de Vest. Parisul și Haga au trimis un raport statelor membre UE, luna trecută, în care se precizează că lipsa reformelor în sistemul judiciar, corupția și crima organizată împiedică Albania și Macedonia să fie pregătite pentru demararea procesului de adrerare la blocul comunitar.
Președintele francez, Emmanuel Macron, consideră că sprijinul pentru adererea celor două state din Balcanii de Vest ar servi interesul politicenilor de extremă-dreapta din Uniune, a declarat un oficial european, conform Reuters, citat de agenția Mediafax.
Juncker, rezervat în privința termenului de aderare pentru Serbia și Muntenegru
Serbia și Muntenegru sunt singurele state balcanice care se află în plin process de aderare, însă nici situația celor două state nu declanșează prea mult optimism în rândul oficialilor europeni.
“Este greşit să se afirme că eu şi Comisia Europeană am prevăzut ca orizont clar 2025. Este o dată orientativă, astfel încât statele respective să se poată pregăti mai bine“, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene, organizată la începutul lunii iunie.
“Îmi doresc ca cele două ţări să adere când respectă criteriile necesare. În acest moment nu le respectă. Trebuie să le ajutăm să parcurgă această cale atât de dificilă”, a adăugat preşedintele Executivului European, citat de Agerpres.
Muntenegru a deschis până în prezent 31 din 35 de capitole de negociere, dintre care trei au fost agreate provizoriu. Serbia a a parcurs doar 14 capitole iar două au fost adoptate provizoriu.