Justiția din România, în atenția Comisiei Europene
Comisia Europeană dorește ca România să continue lupta anticorupție pentru un mediu economic sănătos și a declanșat o procedură de infringement împotriva României din cauza prezumției de nevinovăție.
Lica Manolache, 28.05.2018, 20:59
Deși raportul semestrial vine cu recomandări pentru mediul socio-economic, Comisia Europeană a acordat justiției din România o bună parte din recomandările specifice de țară pe 2018. Documentul critică schimbările legislative din ultima vreme ce pot afecta independența justiției, dar și lupta cu corupția.
Un capitol aflat în atenția instituției europene este strategia privind achizițiile publice și controlul asupra fraudării banilor comunitari: “România a înregistrat unele progrese în abordarea recomandărilor specifice de țară privind punerea în aplicare a strategiei privind achizițiile publice, însă planul nu este încă pe deplin implementat. În același timp, sporirea eficienței și utilizarea strategică a achizițiilor publice, controlul eficient și controlul fraudelor rămân provocări. Durabilitatea măsurilor luate și ireversibilitatea reformelor necesită o monitorizare continuă. Provocările privind eficiența și transparența asociate achizițiilor publice se aplică în special investițiilor mari în infrastructura de sănătate din spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova”, scrie în raportul Comisiei, citat de publicația online Hotnews.
CE: Mai mult sprijin politic pentru lupta anticorupție
Corupția care “persistă la toate nivelurile” este văzută ca o provocare pentru țara noastră, iar Comisia Europeană cere mai mult sprijin politic pentru o justiție independentă: “Independența judiciară este pusă sub semnul întrebării și se exercită presiuni asupra instituțiilor judiciare și asupra cadrului juridic pentru combaterea corupției, în timp ce progresul în ceea ce privește provocările rămase este reținut în continuare. Punerea în aplicare a strategiei naționale anticorupție 2016-2020 care dezvoltă măsuri suplimentare de prevenire și combatere a corupției progresează la nivel tehnic, dar este nevoie de un sprijin politic mai tangibil, deoarece problemele legate de corupție și guvernare în sectorul public persistă la toate nivelurile și se numără printre principalele provocări pentru mediul de afaceri.”
Comisia Europeană continuă să monitrizeze lupta anticorupție din România prin Mecanismului de cooperare și verificare pe justiție (MCV), considerând că un mediu socio-economic pozitiv depinde și de o justiție neinfluențată de mediul politc sau de alte instituții ale statului.
Procedură de infringement pentru prezumția de nevinovăție
Un alt eveniment important pentru justiția din România a avut loc la finalul săptămânii trecute când aceeași Comisie Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei europene 343 din 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.
Alte 10 state membre ale Uniunii sunt vizate de aceeși procedură din cauza nu au transpus în legislația națională prevederile directivei, termenul limită fiin luna aprilie a acestui an. Comisarul european Vĕra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „În UE, nouă milioane de persoane fac obiectul unor proceduri penale, în fiecare an. Prezumția de nevinovăție este un drept fundamental și trebuie respectat în actul de justiție peste tot în Europa. Fiecărui cetățean trebuie să-i fie garantat dreptul la un proces echitabil. Fac apel la toate statele membre să pună în practică aceste norme cât de curând posibil.”
Comisia Europeană a menționat că modoficarea legislației din România pentru respectarea prevederilor din Directiva 343/2016 nu trebuie să împiedice lupta împotriva corupției. „Având în vedere contextul în care se desfăşoară discuţiile în prezent, Comisia reaminteşte că transpunerea directivei nu contrazice obiective legitime, precum lupta împotriva crimei organizate sau a corupţie„, a menţionat un purtător de cuvânt al executivului comunitar pentru Agerpres.