Brexit și viitorul Europei, în dezbatere la Euranet Plus Summit
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost tema principală a Euranet Plus Summit, organizat marți, la Bruxelles.
Lica Manolache, 22.05.2018, 20:57
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost tema principală a Euranet Plus Summit, organizat marți, la Bruxelles. Evenimentul a debutat cu un interviu acordat de Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, care a vorbit despre progresele făcute în discuțiile dintre Marea Britanie și UE: “Au fost erori ce trebuie corectate în UE, există neînţelegeri, există temeri, dar totul trebuie dezbătute, trebuie să răspundem problemelor ridicate de cetăţenii europeni. Sunt hotărât să obţin un acord; timpul trece repede, vreau să accelerez negocierile. Sper ca şi britanicii să accepte să accelerăm negocierile, pentru ca Acordul să fie ratificat.”
Despre teama europenilor ca alte state membre să părăsească Uninea, Michel Barnier a declarat: „Trebuie să explicăm tuturor care se gândesc la un efect de domino al Brexit ce înseamnă să fii în UE sau în afara UE. La finalul Brexit lumea îşi va da seama că e mai bine în UE decât în afară! Am învăţat cu toţii lecţia Brexit, trebuie reformat ce e de reformat în UE. Cetăţenii trebuie să simtă că UE îi protejează mai bine decât a făcut-o până acum.„
Interviul cu Michel Barnier, partea în limba franceză:
Decizia Regatului Unit al marii Britanii de a ieși din structurile UE înseamnă și părăsirea a circa 750 de acorduri internaționale, a amintit Barnier. Negociatorul-șef al UE a subliniat că acordul cu britanicii trebuie să fie în avantajul cetățenilor: „Negocierile sunt pentru oameni. Există peste 3 milioane de cetăţeni UE în UK şi 1,5 milioane de britanici în UE; toţi trebuie să se bucure deplin de toate drepturile, inclusiv sociale şi de rezidenţă.”
Barnier a vorbit și despre viitorul realțiilor dintre UE și Marea Britanie, dorind ca relațiile comerciale să se desfășoare după modelul statelor din Spațiul Economic European: „Dacă reuşim să finalizăm Acordul cu UK, vom avea o perioadă de tranziţie de 21 de luni în care vom avea timp să negociem viitorul relaţiei UE-Marea Britanie. Prefer pentru Marea Britanie post-Brexit un model de relaţii economice cu UE de tipul Norvegia (n.r și celelalte state din SEE).”
Interviul cu Michel Barnier, partea în limba engleză:
A doua parte a Euranet Plus Summit a fost acordată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene la care au participat parlamentarii europeni David McAllister, Tanja Fajon, Ernest Urtasun și Liadh Ní Riada. Pe lângă Brexit, invitații au abordat teme precum problema migrației, relația Parlamentului European cu cetățenii, dar și alegerilepentru forul European din 2019.
„Este o provocare imensă cum abordăm problema migraţiei, ce facem cu cei care au dreptul să rămână în UE, cum oferim mai multă solidaritate; sunt probleme foarte diferite în statele membre pe acest subiect”, a spus David McAllister, europarlamentar din partea Partidului Popular European.
Ernest Urtasun, europarlamentar din grupul Verzilor, consideră că Europa are nevoie de o nouă strategie pentru problema migrației: „Unele guverne ţin seama de idei de extremă dreapta. Există o distribuire dezechilibrată a migranţilor între statele UE. Modelul european de cooperare în domeniul migraţiei a eşuat, ne trebuie un mod eficient de a primi refugiaţii.„
Social-democrata Tanja Fajon a vorbit despre efectul ieșirii Marii Britanii din UE asupra populației Europei: „După Brexit cetăţenii vor mai multe politici europene, sunt puţin speriaţi. Ca politicieni trebuie să ne întoarcem la cetăţeni, să ne întoarcem pe stradă, să-i ascultăm pe oameni şi să-i facem să se implice.”
„Uneori parlamentarii europeni sunt într-o bulă, trebuie să căutăm realitatea, să ştim ce vor oamenii, trebuie translatat la nivelul oamenilor ce facem. Oamenii nu sunt aşa interesaţi de problemele europene cum credem„, este de părere Liadh Ní Riada, parlamentar din grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică care speră că alegerile pentru PE de anul viitror va aduce mai mult interes din partea tinerilor: „Trebuie să ajungem la cei tineri, să dezbatem cu ei şi să-i învăţăm să-şi exercite dreptul de vot; tinerii trebuie să ştie că putem să facem şi să schimbăm multe la nivelul UE.”
Dezbaterea pe teama viitorului Europei în limba engleză: