Asistență consulară în țările din afara Uniunii Europene
Toți cetățenii europeni beneficiază, începând cu luna mai, de asistență consulară în orice stat a lumii din partea oricărei ambasade a unui stat comunitar.
Lica Manolache, 11.05.2018, 21:20
Toți cetățenii europeni beneficiază, începând cu luna mai, de asistență consulară în orice stat a lumii din partea oricărei ambasade a unui stat comunitar. Comisarul european Vĕra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Aproape 7 milioane de cetățeni ai UE călătoresc sau locuiesc în afara Uniunii, în țări în care statele lor de origine nu au o ambasadă sau un consulat. Începând cu 1 mai, ne vom asigura că toți cetățenii UE beneficiază de un tratament corect atunci când au nevoie de asistență în situații de urgență, în afara UE. Noile norme consolidează drepturile cetățenilor și reprezintă un semnal puternic al solidarității europene.”
Noile norme permit cetățenilor aflați în situații de dificultate într-un stat terţ să beneficieze de protecția ambasadelor sau a consulatelor celorlalte state din spaţiul comunitar, dacă propria țară nu este reprezentată.
Negrescu: Românii din afara UE beneficiază de protecție consulară
La București, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a salutat intrarea în vigoare, la 1 mai 2018, a directivei privind măsurile de coordonare și cooperare pentru facilitarea protecției consulare a cetățenilor nereprezentați ai Uniunii Europene în țările terțe.
Această directivă consolidează drepturile cetăţenilor și acţionează în spiritul solidarităţii, o valoare elementară a construcției europene. Milioane de cetăţeni români călătoresc anual sau chiar petrec perioade lungi în străinătate şi este important să ştie că pot valorifica apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană şi că există demersuri care pot ajuta la depăşirea multor situaţii nedorite şi neprevăzute. Începând de acum, fiecare român care locuieşte sau călătoreşte în afara Uniunii Europene va putea beneficia de protecție din partea autorităților consulare ale oricărui stat membru“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Situații în care cetățenii UE pot cere asistență consulară
Beneficiile acordate cetățenilor europeni nereprezentați prin misiuni diplomatice sunt: asistență în caz de deces, asistență în caz de accident grav sau boală gravă, asistență în caz de arest sau detenție, asistență atunci când un cetățean este victima unei infracțiuni, ajutor și repatriere în caz de urgență.
Totodată, statul de origine a cetățenilor Uniunii Europene va fi consultată întotdeauna de către statul din care cetățeanul solicită ajutor și poate, în orice moment, să decidă să aibă grijă de propriii cetățeni, chiar și atunci când nu are nicio ambasadă sau niciun consulat în țara în cauză, se arată într-un comunicat al ministerului Afacerilor Europene.
Există și situații în care persoana care cere asistență consulară este redirecționată către misunea diplomaticp a altui stat membru UE, deoarece țările Uniunii Europene pot conveni la nivel local cine trebuie să aibă grijă de cine, în vederea asigurării unei protecții eficiente pentru cetățenii europeni. Solicitanţii pot obține informații cu privire la asistența disponibilă și la orice acorduri în vigoare între consulate prin contactarea delegației Uniunii Europene din țara în cauză.
Noile prevederi nu au intrat în viogaore în toate statele europene, însă Comisia Europeană va colabora strâns cu acele țările care nu au finalizat transpunerea normelor în legislația națională.