Reducerea consumului de energie
Românii trebuie să învețe să reducă consumul de energie și, totodată, să micșoreze sumele plătite pentru utilități.
Lica Manolache, 28.04.2018, 15:51
Românii beneficiază de utilități mai ieftine (electricitate, apă, gaze) decât în alte state europene, însă România se află în topul statelor membre UE în care cetățenii plătesc cele mai mari facturi la utilități, raportat la venit. Astfel, valoarea medie a costurilor în Uniunea Europeană nu depășește 6% din veniturile unei familii, în timp ce în România totalul facturilor este în jurul a 9% din venituri, iar pentru o parte a populației acest procent poate fi semnificativ mai mare. De altfel, 14% dintre români nu își permit să își păstreze locuințele încălzite în sezonul rece, arată datele Eurostat. Medie europeană nu trece de pragul de 9% din gospodării.
Statisticile Eurostat pe 2016 plasează România pe locul al treilea în Uniunea Europeană la independenţa energetică. Dependeța țării noastre de importuri este de 22,3%, în timp ce Estonia înregistrează un procent de numai 6,8% şi Danemarca 13,9%. Uniunea Europeană a importat aproximativ jumătate (53,6%) din energia consumată în același an.
O animație care prezintă modalități de a economisi energie:
Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru Justiție și Consumatori, a lansat o campanie care promovează modalități de economisire a energiei în locuințe și de micșorare a facturilor prin mici schimbări de comportament sau investiții minore în amenajarea locuințelor.
Chiar și schimbările mici din comportamentul zilnic pot ajuta familiile să facă economii. De la sfaturi care nu implică niciun cost sau care presupun costuri reduse și până la investiții în îmbunătățirea locuințelor care duc la eficiență energetică, există pentru fiecare o modalitate de a reduce costurile la utilități și de a contribui la conservarea energiei și la protejarea mediului”, declară Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová.
Banii economisiți din facturi pot fi reorentaiți către alte cheltuieli, conform mesajului principal al campaniei.
Turneul „Economie la energie”, în România
Campania a debutat miercuri, la București, prin deschiderea Turneului ”Economie la energie”, care constă într-un pavilion expozițional, organizat sub forma unei “case” interactive. Acesta le permite cetățenilor să afle cum se poate obține eficiența energetică, prin intermediul unor pereți interactivi¸ a unor concursuri și activități educaționale și distractive atât pentru copii, cât și pentru întreaga familie. Pavilionul va fi deschis publicului la București Mall – Vitan între 25 aprilie și 1 mai (în fiecare zi între 10.30 și 20.30), apoi se va muta la Mioveni (3 – 6 mai), ajungând în cele din urmă la Craiova (9 – 13 mai), anunță Comisia Europeană.
Sfaturi pentru facturi mai mici
Campania este promovată și online, prin intremediul paginii de web economielaenergie.eu. Românii pot afla mai multe despre reducerea consumului și costurilor pentru energie. Site-ul are și o rubrică de sfaturi practice precum următoarele:
– Reduceți timpul petrecut zilnic la duș cu doar 3 minute pentru a economisi până la 115 RON, pentru fiecare persoană, pe an;
– Iarna: setați temperatura termostatului la 21ºC – temperatura optimă pentru sănătatea, confortul și bugetul dumneavoastră;
– Utilizați becuri economice pentru a economisi până la 60 RON per bec în fiecare an.