Europenii își pot lua abonamentele digitale oriunde în UE
De mâine, toți europenii au acces la serviciile de streaming de acasă, în orice altă țară din Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 31.03.2018, 18:50
Toți europenii vor avea acces, începând de mâine, la abonamentele de streaming și serviciile multimedia favorite (televiziune, muzică, jocuri ș.a) și atunci când se află în alt stat mebru al Uniunii Europene.
Cetățenii se află în centrul tuturor inițiativelor noastre digitale. De la 1 aprilie, oriunde veți călători în UE, veți avea acces la filmele, serialele de televiziune, transmisiunile sportive, jocurile și cărțile electronice preferate grație serviciilor digitale la care sunteți abonați acasă. Normele se vor aplica în cazul serviciilor cu plată, însă și furnizorii de conținut gratuit pot opta să le aplice. Furnizorii de conținut on-line vor beneficia, de asemenea, de noile norme. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze licențe pentru alte teritorii în care călătoresc abonații lor”, se arată într-o declarație comună a vicepreședintelui Comisiei Europene Andrus Ansip, comisarul Mariya Gabriel, ministrului bulgar al transporturilor, tehnologiei informației și comunicațiilor Ivaylo Moskovski și a membrilor Parlamentului European Pavel Svoboda și Jean-Marie Cavada au susținut o declarație comună.
Comunicatul transmis de Comisia Europeană mai menționează că sumele cheltuite de consumatori pentru serviciile de abonamente la conținuturi video au crescut cu 113% pe an, între 2010 și 2014, iar numărul utilizatorilor cu 56% între 2014 și 2015. Estimările arată că cel puțin 29 de milioane de persoane, reprezentând 5,7% din totalul consumatorilor din UE, ar putea utiliza portabilitatea transfrontalieră, iar numărul acestora va crește în viitor, urmând să ajungă la 72 de milioane de persoane până în 2020.
Românii, din ce în ce mai interesați de serviciile de streaming
Măsura – care face parte din planul autorităților euroopene pentru accesul la piața unică digitală – este foarte așteptată de tinerii europeni. 60% dintre aceștia au declarat că opțiunea de a-și utiliza abonamentele atunci când călătoresc constituie un factor important în alegerea abonamentelor la serviciile online.
Interesul pentru serviicile media care oferă muzică și producții TV (seriale, documentare, emisiuni de divertismet ș.a) este din ce în ce mai mare și în România. Totodată și companiile care oferă abonamente audio-TV au venit în ultima vreme cu noi oferte. În 2017, Netflix și-a lansat platforma video și în limba română, iar Spotify, unul dintre cele mai mari servicii de streaming de muzică din lume, a ajuns oficial în România, în urmă cu câteva săptămâni.