Românii vor plăti mai puțin pentru banii trimiși în țară
Tranzacțiile pentru sumele trimise în țară vor avea comisioane mai mici sau zero, anunță Comisia Europeană.
Lica Manolache, 28.03.2018, 21:54
Tranzacțiile în moneda euro vor avea comisioane mai mici sau zero, conform unei propuneri înaintată, miercuri, de Comisia Europeană. Atât cetățățenii cât și companiile din toate țările membre UE vor beneficia de avantajele pieței unice când trimit bani, retrag numerar sau efectuează plăți în străinătate. Astfel, tranzacțiile vor fi taxate cu același comision – mic sau zero – urmând să fie plătit atât pentru tranzacțiile transfrontaliere în euro, cât și pentru cele efectuate în țară, în moneda locală oficială, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Propunerea Comisiei prevede ca plățile transfrontaliere în euro să fie efectuate cu perceperea unor comisioane identice cu cele pentru plățile naționale echivalente, efectuate în moneda locală, ceea ce va scădea suma percepută în prezent de instituțiile financiare care efectuează transferurile.
Comisioane egale cu cele pentru tranzacții interne
Reducerea comisioanelor va permite accesul cetățenilor și firmelor din țările comunitare din afara zonei euro să achiziționeze bunuri sau servicii achiziționate într-o altă monedă. De asemenea, consumatorii trebuie să fie pe deplin informați cu privire la costurile de conversie monetară înainte de a efectua o astfel de tranzacție, pentru a putea să compare costurile diferitelor opțiuni de conversie și să facă o alegere corectă, după cum precizează site-ul Comisiei Europene.
Datorită propunerii prezentate acum, cetățenii și companiile din țările care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleași condiții ca și rezidenții din această zonă atunci când fac plăți transfrontaliere în euro. Astfel, toți cetățenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere în euro, plătind aceleași comisioane ca pentru tranzacțiile interne. Propunerea prevede, de asemenea, o transparență totală în ceea ce privește conversia valutară atunci când consumatorii plătesc cu cardul într-o țară care nu are aceeași monedă ca a lor., a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital.
Propunerea urmează să ajungă în Parlamentul European și la Consiliul Uniunii Europene pentru adoptare.
2,45 mld euro, trimiși de românii din UE în țară
Vestea este una foarte bună pentru românii care muncesc în afara granițelor. Conform datelor Eurostat, românii au trimis în țară 2,45 miliarde de euro în 2016, cu 12,5% mai mult decât în anul precedent.
Banii trimişi de către diaspora în România reprezintă al patrulea cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Cele mai mari intrări de transferuri personale, în 2016, au fost înregistrate în Portugalia (3,3 miliarde de euro), urmată de Polonia (3 miliarde de euro), iar pe poziția a treia se situează Marea Britanie.
În prezent, românii care trimit sumele trimise din statele UE în țară pot plăti și peste 10% din totalul tranzacției în funcție de suma trimisă și de compania care efectuează transferul.