Sportul în România și Uniunea Europeană
Românii sunt ultimii în Europa în ce privește sporturile practicate, iar evenimentele sportive au o audiență mică în țara noastră.
Lica Manolache, 11.03.2018, 23:38
Românii sunt pe ultima poziție în Uniunea Europeană la practicarea sporturilor și a exercițiilor fizice. 8% dintre români fac mișcare sau practică un sport, față de 44% media în statele Uniunii Europene. Cel mai probabil media blocului comnitar este mai mare deoarece Eurostat nu a avut estimări din Olanda și Belgia. Bulgaria este cu un procent în fața României (9%), în timp ce țările din nordul continentului – Finlanda, Danemarca și Suedia – au peste 50% din populație care face mișcare cel puțin două ore jumătate pe sătămână. 99% dintre români includ, însă, mersul pe jos către și de la locul de muncă, fiind pe prima poziție în rândul statelor europene.
Datele au inclus populația Europei de peste 15 ani care practică activități fizice cu regularitate, în afara timpului petrecut la locul de muncă. Au fost luate în considerare sporturile cu minge, mai multe tipuri de alergat și jogging, ciclismul, înotul, gimnastica aerobică, vâslitul și badminton. Mersul pe jos și pe bicicletă spre muncă, dar și exercițiile de îmbunătățire a musculaturii au fost și ele incluse în statistică.
Evenimentele sportive sunt urmărite de români, mai degrabă, din fața televizorului decât ca specatatori în sălile de sport și pe stadioane. Eurostat relevă că mai puțin de 18% dintre români au asistat la un eveniment sportiv ca spectatori cel puțin o dată pe an. Doar Bulgaria și Italia se mai situează sub pragul de 20%, în timp ce media europeană este de 30%, conform datelor culese în urmă cu trei ani.
Ce echipamente sportive pleacă din UE
Încălțămintea sportivă este exportată în procent de 5,6%, dar reprezintă 25,7% din importurile stetelor UE. Bărcile și echipamentele pentru sporturile pe apă împreună cu bicicletele totalizează peste 30% din importuri.