Piața auto, în continuă creștere
Luna ianuarie a adus o importantă creștere a vehiculelor nou înmatriculate, în timp ce statele UE sprijină intens achizția de automobile electrice.
Lica Manolache, 20.02.2018, 19:45
Luna ianuarie a adus o importantă creștere a volumului de vânzări de autoturisme în Uniunea Europeană. Înmatriculările de autoturisme noi au crescut de două ori mai rapid în luna ianuarie 2018 decât pe ansamblul anului 2017, a anunţat joi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), informeză Agerpres. Conform datelor, România a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere anuală a înmatriculărilor de autoturisme noi, 66,4%, respectiv 11.744 de autoturisme.
În total, peste 1,28 milioane de autoturisme au fost înmatriculate în prima lună a acestui an, în Uniunea Europeană şi ţările EFTA (Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein), în creştere cu 6,8% faţă de 1,20 milioane unităţi în luna ianuarie 2017. Performanțe notabile pe piața auto au avut Spania (20,3%) şi Germania (11,6%), urmate de Italia (3,4%) și Franța (2,5%). Marea Britanie este singura piață din blocul comunitar care este în scădere la numărul înmatriculărilor, pentru a zecea lună consecutiv, mai informează Agerpres.
Dieselgate, scandalul care a schimbat piața auto mondială
Piața automobilelor din toată lumea a fost marcată de scandalul Dieselgate din 2015 când s-a dovedit că unii producători de autovehicule au folosit dispozitive de manipulare ilegale ca să raporteze valori mai mici ale emisiilor de noxe. Autoturismele aveau un factor ridicat de poluare din cauza sistemul instalat de producătorii de vehicule care reducea, totodată, cantitatea de combustibil folosit în timpul conducerii normale.
Neregurile semnalate după testarea mai multor mărci de automobile alimentate cu motorină au determinat autoritățile europene să ia măsuri pentru ca verificările să fie îmbunătățite. Statele mebre UE trebuie să efectueze un număr minim de verificări, mai precis 1 la fiecare 40 000 de autovehicule noi înmatriculate în respectiva țară în anul anterior. Cel puțin o cincime dintre verificări trebuie să fie teste care relevă nivelul emisiilor în condiții reale de conducere, menționează Consiliul European.
UE pariază pe automobilele electrice
Încurajarea achizționării de automobile electrice este o prioritate pentru statele din blocul comunitar pentru a reduce nivelul de poluare cauzat de comubustibilii derivați din petrol. În 2016, s-au înmatriculat mai puțin 40 de automobile electrice în România. De aceea, autoritățile de la București au continuat în 2017 trecut programul Rabla Plus, prin care au oferit dublat bonusul pentru achiziţionarea unei maşini electrice, respectiv 20.000 de lei (circa 4.500 de euro). Bonusul, cel mai mare din Uniunea Europeană, nu este condiționat de casarea unui vehicul vechi. Rezultatele nu au întârziat să apară, iar în luna septembrie a anului trecut erau aprobate aproape 450 de dosare pentru achizția de autombile electrice. De asemenea, circa 100 de stații de încărcare pentru autovehicule electrice se vor construi în România, cu finanțare UE.
Piața de mașini electrice este într-o flminantă creștere la nivel european. Se estimează achiziția a circa 200.000 de mașini electrice în acest an, iar cererea va putea atinge numărul de un milion de mașini electrice în 2022.