Dezbatere privind Brexit-ul la București
Drepturile românilor din Marea Britanie sunt prioritare în negocierile pentru Brexit, confirmă ministrul Afacerilor Europene.
Lica Manolache, 16.02.2018, 19:50
Obiectivul României în negocierile cu Londra: atingerea scenariului optim din perspectiva UE
Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a organizat, joi, dezbaterea publică intitulată România în contextul Brexit. A doua etapă a negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie“. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat faptul că obiectivul României în negocierile cu Marea Britanie îl constituie atingerea scenariului optim din perspectiva Uniunii Europene, în linie cu mandatul general al echipei de negociatori conduse de Michel Barnier.
Drepturile românilor din Marea Britanie, “prioritatea zero”
Drepturile românilor care sunt stabiliți, muncesc sau studiază în Marea Britanie, sunt “prioritatea zero” pentru autoritățile de la București după cum a subliniat ministrul Victor Negrescu: “Pe tot parcursul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, autoritățile române au avut drept prioritate zero garantarea drepturilor românilor care trăiesc, lucrează și studiază în Regatul Unit. La finalul primei etape a negocierilor, obiectivul a fost atins, rezultatul confirmând faptul că cetățenii europeni, inclusiv cei români, vor beneficia în continuare de drepturile câștigate sau în curs de dobândire. România trebuie să își folosească în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul așteptărilor cetățenilor și în deplin acord cu obiectivele sale în context european.”
Victor Negrescu a reiterat importanța dialogului cu cetățenii români afectați de ieșirea Marii Britanii din structurile Uniunii: Campania de consultare publică continuă și în cea de-a doua etapă a negocierilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, iar contribuțiile și punctele de vedere ale cetățenilor sunt importante în vederea fundamentării mandatului României. Mă bucur să văd că în ultimele luni partenerii noștri de dialog au înțeles și susținut relevanța acestor dezbateri și mai ales că ideile lor sunt integrate în acțiunea ministerului pe care vremelnic îl coordonez“, a declarat ministrul delegat.
Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, este așteptat la București, în perioada următoare, pentru a discuta despre “consolidarea cooperării și creșterea calității contribuției țării noastre la consolidarea Uniunii Europene”, după cum a anunțat, săptămâna trecută, Victor Negrescu.
Theresa May: Europenii sosiți după Brexit nu vor avea aceleași drepturi
De cealaltă parte, premirul britanic Theresa May a declarat, recent, că Marea Britanie nu dorește ca europenii care vor ajunge în Regatul Unit după 2019 să beneficieze de aceleași drepturi cu cei circa 3 milioane de migranți din interiorul Uniunii aflați deja pe teritoriul britanic: “Persoanele care au venit în Marea Britanie când eram membri ai UE şi-au creat anumite aşteptări – au făcut o alegere de viaţă. Există o diferenţă între aceștia şi cei care vor sosi când Marea Britanie nu va mai fi membră a Uniunii.”
Potrivit datelor oficiale, 328.000 de români locuiesc în Marea Britanie, în prezent. Comunitatea românească este răspândită pe întreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrări mai mari în regiunea Londrei și în zonele urbane Birmingham, Manchester și Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds și Belfast.