România câștigă un nou mandat în Parlamentul European după Brexit
România va avea 33 de parlamentari europeni după alegerile de anul viitor. Alte 14 state au primit mai multe mandate.
Lica Manolache, 07.02.2018, 20:52
Europarlamentariii au votat, miercuri, componența viitorului Parlament European după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. România va avea un mandat mai mult decât în actualul for legislativ, după alegerile din 2019. În total au fost redistribuite 27 din cele 75 de mandate ale Marii Britanii, restul fiind păstrate pentru posibilele aderări ale altor state europene la blocul comunitar. Astfel, Parlamentul European va avea un număr de 705 de deputați din 2019, față de 751 de fotolii în prezent.
În urma votului, 14 țări au primit mai multe locuri în forul european. Franța va avea 79 de reprezentați în Parlamentul European, cu cinci mai mult decât în actuala structură. Tot cinci fotolii în plus au fost acordate Spaniei care va avea 59 de eurodeputați, Italia și Olanda au primit trei mandate după redistribuire, iar Irlanda două. România Danemarca, Estonia, Polonia, Austria, Slovacia, Finlanda și Suedia vor avea un loc mai mult.
33 de eurodeputați români după alegerile din 2019
Țara noastră revine la numărul de 33 de fotolii în Parlamentul European, după ce pierduse un loc în actualul for legislativ, prin aderarea Croației la Uniune. Claudia Țapardel, eurodeputat social-democrat, cea care a înaintat propunerea de a i se acorda României un loc consideră că votul de astăzi este o recunoaștere a României ca un stat activ și implicat în structurile Uniunii Europene.
“Prin votul de astăzi i s-a făcut în sfârșit dreptate României, unul dintre cele mai importante state din estul Europei și a șasea ca mărime la nivelul UE din punct de vedere demografic după ieșirea Marii Britanii. În raport cu acest statut, țara noastră merita să primească o voce în plus pentru cetățenii săi și le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru sprijinul pe care mi l-au acordat de-a lungul negocierilor. Consider, de asemenea, că rezultatul votului dat azi de Parlamentul European reprezintă și o recunoaștere a faptului că România are toate elementele pentru a deveni un lider european, implicat în procesul de reformare a Uniunii Europene”, a declarat Claudia Țapardel, conform publicației Calea Europeană.
Brexit-ul presupune, însă, și restructructurarea bugetului Uniunii Europene cu un efort mai mare din partea tuturor statelor membre pentru bugetul comun. De altfel, liderii europeni au cerut deja statelor membre UE să mărească peste 1% contribuția la bugetul Uniunii Europene: Marea Britanie ne va părăsi astfel că va trebui să găsim mijloacele prin care să reacţionăm la pierderea mai multor miliarde de euro provocată de plecarea unui contributor semnificativ”, a declarat, recent, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc între 23-26 mai 2019.
Conferința de presă ținută după sesiunea plenară dedicată viitoarei structuri a Parlamentului European(video în limba engleză)