Producția de lapte în Uniunea Europeană
Aproape 170 de milioane de tone de lapte a produs Uniunea Europeană în 2016, însă fermierii resimt acut scăderea prețului de achiziție.
Lica Manolache, 03.02.2018, 12:01
168,3 milioane de tone de lapte au fost produse în Uniunea Europeană, în 2016, conform datelor Eurostat. Laptele de vacă este de departe cel mai consumat și folosit pentru produse lactate, aproximativ 163 de tone (96,9% din producția totală). Alte 5,3 milioane de tone (3,1% din producție) au provenit din laptele de oaie, capră sau bivoliță. Statele europene cu cea mai mare producție de lapte au fost Germania (20,9%) și Franța (16%). Urmează Marea Britanie și Olanda care au aproape 10% fiecare din producția de lapte în blocul comunitar. România ocupă poziția 18 la cantitatea de lapte de vacă colectat, cu 952 de mii de tone produse în 2016. Mult mai bine se situează țara noastră la colectarea laptelui de la celelalte animale (capre, oi, bivoliță), fiind pe poziția a șaptea cu 52 de mii de tone.
Două treimi din producția de lapte merg către producerea de diferite brânzeturi (37%), unt și alte alimente din grăsime lactate (30%), smântâna, laptele de băut, iaurturile și laptele bătut au folosit 28% din cantitate, iar 3% sunt produse de tip lapte praf.
Prețul laptelui, o problemă pentru fermierii europeni
Deși producția de lapte la nivelul celor 28 de state din Uniune a rămas aproape identică cu anul 2015 (creșterea a fost de doar 0,2%), prețul de achiziție a laptelui a fost principala problemă pentru cerscătorii de bovine și ovine de lapte. Astfel, prețul laptelui a scăzut în medie cu 5,8% față de 2015 și cu 15,9% față de media anilor precedenți.
Autoritățile europene au încercat să împiedice scăderea drastică a prețului și o eventuală nouă criză a produselor lactate în Europa. Conform unui recent articol al publicației Politico.eu, Comisia Europeană a folosit bani publici pentru a cumpăra 380 de mii de tone de lapte praf degresat pentru a stopa căderea prețului laptelui. Decizia de a achiziționa laptele a fost luată în 2015, ca urmare a eliminării cotelor de lapte pebtru statele UE, dar și din cauza embargoul impus Rusiei de a cumpăra produse proaspete de pe piața europeană.
Din nefericire, acțiunea nu a dat rezultate, iar acum există stocuri imense de lapte praf depozitate în Franța, Germania și Belgia. Stocurile sunt ca “o sabie a lui Damocles”, a spus Romuald Schaber, preşedinte al asociaţiei din sectorul german al produselor lactate. Puse în vânzare, stocurile pot accelera scăderea prețului și pot împinge Uniunea Europeană tocmai în criza laptelui ce a vrut să fie evitată. Miniştrii agriculturii din UE au convenit, săptămâna trecută, că achiziţiile Comisiei trebuie oprite. Într-o declarație comună, miniștrii au precizat că stocurile de aproape 400.000 de tone riscă să exercite presiuni severe asupra pieţei, cu un impact negativ asupra preţurilor produselor lactate“, mai notează Politico.eu.
Istoria cotelor de lapte în Uniunea Europeană (video în limba engleză)