Soluții pentru bugetul Uniunii Europene după Brexit
Oficialii europeni caută soluții pentru a acoperi gaura din buget lăsată de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. Una dintre ele, taxa pe pungile de plastic.
Lica Manolache, 12.01.2018, 09:10
Comisia Europeană a propus miercuri introducerea unei taxe pe pungile de plastic pentru alimentarea bugetelor UE, care vor avea de suferit după Brexit chiar dacă în paralel UE va trebui să facă faţă unor noi cheltuieli, trasmite AFP, citat de Agerpres. “Ceea ce vrem este să reducem volumul total de plastic în mediul înconjurător. Vom propune posibilitatea introducerii unei taxe pe plastic pentru a stimula diminuarea utilizării pungilor de plastic”, a declarat comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger.
Deocamdată, nu există detalii despre valoarea taxei pe pungile de plastic sau cum va fi aceasta introdusă în țările Uniunii Europene. Oettinger a precizat că aceasta este doar una dintre soluții, iar Comisia Europeană va veni în luna mai cu o serie de propuneri detaliate cu privire la cadrul financiar multianual care acoperă perioada de după 2020. Oficialul european declarase anterior, luni, că statele membre vor trebui să contribuie cu ceva mai mult de 1% la viitorul buget comunitar.
Uniunea Europeană pierde 14 mld euro anual după Brexit
Marea Britanie va părăsi blocul comunitar în 2019, dar va plăti contribuția la bugetul Uniunii pe exercițiul finaciar 2014-2020. După aceea, cele 27 de state vor trebui să acopere golul estimat la 12-14 miliarde de euro anual.
Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a pronunțat asupra bugetului Uniunii după Brexit: “Marea Britanie ne va părăsi astfel că va trebui să găsim mijloacele prin care să reacţionăm la pierderea mai multor miliarde de euro provocată de plecarea unui contributor semnificativ.” Juncker consideră că Uniunea Europeană trebuie să își stabilească obiectivele, iar apoi să stabilească suma totală a bugetului viitor, invers față de cum s-a procedat până acum.
Cum a artătat bugetul UE pe anul trecut:
Bugetul UE pentru 2018 este de 160,1 miliarde de euro cu 0,2 % față de bugetul UE pentru 2017, astfel cum a fost modificat în ultimele luni. Rămâne o marjă de 1,6 miliarde EUR în cadrul plafoanelor de cheltuieli ale cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, care permite UE să reacționeze în cazul unor nevoi neprevăzute.
Pentru stabilirea priorităților din acest an, deputatul european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018, a avut un aport decisiv. Parlamentul European a votat solicitarea oficialului român de a crește alocările pentru investițiile în locuri de muncă pentru tineri și pentru siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.