Şomajul scade în UE, dar se adâncește criza forței de muncă
Numărul șomerilor este în continuă scădere, însă mai multe state europene, printre care și România, se confruntă cu o criză a forței de muncă.
Lica Manolache, 09.01.2018, 14:56
Rata şomajului în UE a ajuns la 7,3% în noiembrie 2017, cel mai scăzut procent înregistrat în rândul celor 28 de state europene, din 2008, adică de la începutul crizei economice. Scăderea este de circa 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, comform datelor publicate de Eurostat. În zona euro, rata şomajului a scăzut la 8,7% în noiembrie 2017, de la 9,8% în perioada similară din 2016. Datele Eurostat arată că în zona euro aproximativ 14,26 milioane de persoane erau în şomaj în noimebrie dintr-un total de 330 de milioane de persoane active. Astfel, s-au înregistrat 1,56 milioane mai puţini europeni șomeri decât în noiembrie 2016.
Totuși, există țări în blocul comunitar care încă se confruntă cu un număr mare de șomeri. Astfel, în Grecia 20,5% din populația activă se află pe listele de șomaj, iar în Spania procentul este de 16,7%. Cei mai puțini șomeri înregistrează Cehia (2,5%), Germania și Malta, ambele cu 3.5%.
România se află printre cele opt țări care au raportat sub 5% rată a șomajului. Țara noastră avea 4,7% șomeri în luna noiembrie a anului trecut, cu 0,2% mai puțin decât în luna precedentă. Ca număr de șomeri, țara noastră avea 443.000 de persoane fără un loc de muncă în noiembrie 2017. În spatele veștilor bune legate de numărul șomerilor români se ascund, însă, alte probleme pentru economia României.
Rata șomajului în cele 28 de state din Uniunea Europeană:
Construcțiile și agricultura, puternic afectate de lipsa personalului
Forța de muncă este într-o continuă scădere, iar cele mai afectate domenii sunt construcțiile și agricultura. Lipsa angajaților din domeniul construcțiilor pot pune în pericol chiar și marile proiecte de infrastructură ale României. Și agricultura are de suferit, mai ales din cauza exodului masiv din ultimii ani, către alte state ale Uniunii. Lucrătorii agricoli sunt din ce în ce mai puțini și mai costisitori. Comerțul, turismul, dar și sistemul medical din România se confruntă, de asemenea, cu o criză a personalului.
O altă problemă pentru forța de muncă din România este numărul de cetățeni a care supraviețiesc cu venitul minim garantat. Astfel, de la 1 ianuarie 2017 până la finalul lunii noiembrie, peste 235.000 de români au beneficiat de acest venit din partea statului. Coroborat cu numărul șomerilor, România are circa 700.000 de persoane fără un loc de muncă, excluzând persoanele fără niciun venit, neînregistrate de Ministerul Muncii.
Deficitul forței de muncă este o problemă cu care se confruntă și alte state din interiorul Uniunii Europene. De aceea, țări ca Polonia sau Cehia încearcă să aducă angajați din statele europene non-comunitare sau din Asia de Sud-Est.