Bulgaria a preluat preşedinţia Consiliului UE
Sub motto-ul “Uniți suntem puternici, Bulgaria va deţine preşedinţia Consiliuliui în prima jumătatea anului.
Lica Manolache, 03.01.2018, 17:01
Bulgaria a preluat la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Cu o popupulaţie de circa 7 milioane de locuitori, Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană în urmă cu 11 ani, împreună cu România. Ţara vecină este, după cum subliniază presa locală şi intrenaţională, cea mai săracă ţară din blocul comunitar.
Astfel, reducerea probabilă a bugetului Uniunii, după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, reprezintă o preocupare atât pentru Bulgaria, dar şi pentru ţările din Europa de Est, care depind de fondurile europene pentru investiţii în infrastructură, dezvoltare şi agricultură. Tot pe timpul mandatului Bulgariei, va demara o nouă etapă a discuţiilor dintre UE şi Marea Britanie în ceea ce priveşte Brexit-ul.
Bulgarii speră că cele şase luni în fruntea Consiliului UE vor fi benefice şi vor îmbunătăţi imaginea unui stat, criticat deseori din cauza corupţiei. Conform unui recent sondaj, 76% dintre bulgari consideră preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ca importantă pentru Bulgaria. De asemenea, 43% dintre respondenţi sunt convinşi că mandatul va fi un succes.
Aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest, o prioritate pentru Bulgaria
În cele şase luni în fruntea Consilului UE, Bulgaria are ca principale puncte de interes viitorul Europei şi tinerii din blocul comunitar, Balcanii de Vest, securitatea și stabilitatea Uniunii, precum şi economia digitală, se arată pe site-ul Consiliului European. Intrarea Bulgariei în spaţiul Schengen şi, pe termen mai ulung, aderarea la zona euro sunt priorităţi ale mandatului. Premierul de centru-dreapta, Boiko Borisov, îşi doreşte ameliorare a relaţiilor dintre UE şi Turcia, ţara cu care Bulgaria împarte 259 km de frontieră terestră.
De asemenea, Bulgaria doreşte progrese în relaţia UE cu statelele din zona Balcanilor, mai ales pe problemele de migraţie şi securitate, dar şi în privinţa relaţiilor economice cu aceste ţări. Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia, Bosnia şi Kosovo aspiră să adere la Uniunea Europeană. Dintre acestea, doar Serbia și Muntenegru poartă în prezent negocieri de aderare cu UE. “Pacea, liniştea, stabilitatea şi viitorul Europei trec prin Balcanii de Vest. Proiectul european nu va fi complet fără ei”, consideră ministrul responsabil cu preşedinţia bulgară a UE, Liliana Pavlova. Oficilalul bulgar a adăugat că statele din Balcanii de vest trebuie susţinute cu proiecte şi investiţii pentru a le aduce mai aproape de UE.
De altfel, Bulgaria va găzdui în luna mai un summit UE-Balcanii de Vest iar oficialii bulgari speră că întrunirea va aduce acorduri concrete pentru a impulsiona domenii precum transporturile, energia şi conexiunile digitale între Balcanii de Vest şi UE.