Val de critici europene pentru legile jusiției din România
Modificările legilor justiției, votate de coaliția PSD-ALDE, stârnesc reacții negative și îngrijorare din partea liderilor europeni.
Lica Manolache, 22.12.2017, 20:21
Pachetul de modificări ale legilor justiției, adoptat și votat de Parlamentul României, a atras criticile oficialilor europeni. Într-o scrisoare comună, ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România fac apel la “toate părţile implicate” în procesul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţie”.
Recunoaştem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce priveşte construirea unui parcurs şi aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiţiei. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiţiei, în forma lor actuală, precum şi recentele amendamente propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se mai arată în demersul comun al ambasadelor celor șapte state europene.
Minsterul român al Afacerilor Europene a reacționat în urma scrisorii ambasadelor și a asigurat că autoritățile române vor continua dialogul cu partenerii europeni. “Ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real și concret cu partenerii noștri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană. Considerăm că orice analiză a acestor evoluții trebuie să țină cont și de un dialog cu reprezentanții din Parlament privind substanța concretă a modificărilor legislative propuse. Menționăm că nicio inițiativă cu impact asupra cetățenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări și comunicări publice organizate de instituțiile abilitate și de Parlament”, se arată în comunicatul diplomației de la București. MAE mai transmis că lupta împotriva corupției și întărirea statului de drept sunt priorităși ale guvernului.
ALDE și PPE cer ca justiția din România să rămână independentă
Președintele liberalilor-democrați din Europa (ALDE), Johannes van Baalen, a critcat modificările aprobate în Parlamentul României, într-un interviu pentru RFI: “Ca liberali şi democraţi europeni suntem îngrijoraţi. Nu este aceeaşi situaţie ca în Polonia şi Ungaria, dar sistemul judiciar ar trebui să fie independent, iar aceste legi nu ajută în acest sens. Vom cerceta cu atenţie şi vom discuta despre acest lucru cu partenerii noştri din România. Trebuie luate măsuri pentru ca sistemul să fie mai independent, nu mai puţin independent.”
Liderul ALDE a mai precizat că va veni la București pentru a discuta cu Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și al liberal-democarților din România, dar și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Și liderul popularilor europeni, Joseph Daul, a reacționat joi, după adoptrea legilor justiției în Senatul României. “Este o zi tristă pentru România şi pentru toţi cetăţenii români care au protestat în stradă pentru a apăra independenţa justiţiei. Separarea puterilor în stat este un pilon al democraţiei. Sistemul de justiţie nu ar trebui pus niciodată sub control politic într-un stat membru al Uniunii Europene. Acţiunile majorităţii politice condusă de socialişti subminează statul de drept din România”, a spus președintele PPE.