Scădere a încrederii românilor în UE
Jumătate dintre români cred în Uniunea Europeană şi mai puţin de o treime consideră că situaţia din România este bună.
Lica Manolache, 20.12.2017, 15:51
Eurobarometrul de toamnă arată că 51% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, un procent mare în comparaţie cu media tuturor statelor UE, 41%. Totuşi, încrederea conaţionalilor a scăzut cu 6% faţă de datele aceluiaşi studiu din primăvara acestui an. În scădere este şi numărul celor care se declară foarte satisfăcuți sau destul de satisfăcuți de viața pe care o duc, respectiv 54%, cu şapte puncte procentuale mai puţin. 46% s-au declarat nu prea satisfăcuți sau deloc satisfăcuți.
Referitor la situaţia din ţară, doar 3% dintre români consideră că este foarte bună şi 25% spun că este bună. Pesimismul este şi mai mare, în ceea ce priveşte situaţia economică a ţării şi direcţia în care merg lucrurile în România. Doar 25% cred că lucrurile în România merg în direcția bună, cu 11% mai puţini faţă de anteriorul sondaj european. 76% spun că starea economiei României este mai degrabă proastă sau foarte proastă, şi numai 22% din români o consideră bună, tot cu 7% mai puţin faţă de Eurobarometrul din primăvară. În schimb 51% dintre români consideră că situaţia economică a Uniunii Europene este bună.
30% din români sunt îngrijorați de situația economică și de creșterea prețurilor și un sfert dintre ei de situația sistemului sanitar și a serviciilor sociale din țară.
Moneda euro, puternic susţinută de europeni
La nivelul celor 28 de state UE, încrederea în moneda euro este la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Astfel, 74% dintre europeni susţin moneda euro iar 61% sussunt pentru uniunea monetară.
În ceea ce priveşte îngrijorările europenilor, imigrația este văzută ca cea mai importantă problemă a UE la ora actuală (39%). Pe a doua poziţie este terorismul, numit de 38% dintre respondenţi, în scădere cu 6 puncte faţă de primăvară. Alte probleme pentru populaţia blocului comunitar sunt situația economică (17%), stărea finanțelor publice ale statelor membre (16%) și șomajului (13%).