Statutul Ierusalimului, o problemă pentru Uniunea Europeană
Israelul încearcă să convingă statele Uniunii Europene să recunoască oraşul Ierusalim drept capitală a statului evreu.
Lica Manolache, 12.12.2017, 14:49
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a recunoscut săptămâna trecută, oraşul Ierusalim drept capitala statului Israel, o decizie controversată şi contestată, mai ales de statele din zona Orientului Mijlociu. Problema Iersualimului nu putea ocoli Uniunea Europeană care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia de la Casa Albă.
Şefa diplomației europene, Federica Mogherini a precizat, luni, că Uniunea Europeană va continua să respecte convențiile internaționale și nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv. “Sper că va exista un proces de reflecție asupra oricărei decizii în acest sens. Cred că este important pentru noi toți să ne ferim de adoptarea unor decizii unilaterale”, a spus Mogherini.
Netanyahu acuză europenii de ipocrizie
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a venit luni, la Bruxelles, pentru a convinge europenii să se alieze Statelor Unite în decizia de a recunoaşte Iersualimul drept capitala a Israelului. Înainte de a ajunge în capitala Belgiei, Netanyahu a acuzat oficialii europeni de ipocrizie”, deoerece au condamnat decizia lui Trump, nu şi “rachetele lansate asupra Israelului sau teribila incitare împotriva lui”. În replică, Federica Mogherini a subliniat că Uniunea Europeană condamnă atacurile asupra evreilor şi a Israelului atât cele din stalele europene, cât şi cele din lume.
Oficialul israelian este convins că Europa va lua o decizie în favoarea Israelului: “Cred că toate sau majoritatea ţărilor europene îşi vor muta ambasadele la Ierusalim, vor recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi vor avea angajamente ferme cu noi pentru securitate, prosperitate şi pace”, a spus premierul Benjamin Netanyahu.
Europa, însă, nu e dispusă să se ralieze foarte curând la poziţia SUA, după cum reiese şi din declaraţia preşedintelui francez, Emmanuel Macron, făcută după întânirea de la Paris cu premierul Israelului: “Mi se pare că a începe cu înghețarea colonizării și cu măsurile de încredere față de autoritatea palestiniană, acestea sunt gesturile pe care noi le-am evocat cu premierul Netanyahu, care au importanță. Franța rămâne convinsă că singura soluție, în conformitate cu dreptul internațional și cu angajamentele noastre pe termen lung, este de a permite stabilirea a două state care să trăiască alături în pace, și aceasta este posibil prin negociere.”