Alocări financiare din bugetul UE pentru țările din proximitatea Ucrainei
Solidaritatea trebuie să se manifeste prin alocări financiare, nu doar prin declarații! Acesta este mesajul europarlamentarilor din statele membre UE aflate în proximitatea Ucrainei.
Robina Cornaciu, 10.10.2023, 08:50
Statele aflate în proximitatea Ucrainei ar trebui să beneficieze de alocări bugetare suplimentare este de părere europarlamentarul român, Daniel Buda. Daniel Buda a explicat în cadrul unei întruniri în Comisia pentru Buget a Parlamentului European că aceste alocări sunt necesare atât pentru a face față cu cheltuielile refugiaților ucraineni cât și pentru a compensa pierderile din sectorul agricol din statele membre aflate în proximitatea Ucrainei.
În ultima perioadă, exportul masiv de cereale din Ucraina a afectat grav fermierii din România, Polonia și Ungaria.
Daniel Buda, europarlamentar: „Este nevoie de ceea ce înseamnă revizuirea acestui buget și în același timp creșterea bugetului, în opinia mea, pentru a-ți acoperi cheltuielile care nu erau prevăzute de la început.
Eu sunt din România, este o țară care se află în proximitatea graniței cu Ucraina și care are probleme majore în ceea ce înseamnă gestionarea în acest moment a mai multor probleme. Nu uitați că prin România trec 5,7 milioane de cetățeni ucrainieni. Acești oameni au trebuit să fie luați fiecare, îngrijiți, cazați. Cum se manifestă această solidaritate? Câtă vreme nu trimitem bani în aceste state care se află în proximitatea graniței cu Ucraina, este foarte ușor să se clameze această solidaritate din diverse alte colțuri ale Uniunii Europene, ignorând realitățile din teren.
Am cheltuit sute de milioane de euro până în momentul de față n-am primit nici măcar 10% din banii pe care i-am cheltuit.
Deci să fie foarte clar că nu putem accepta mai departe această logică a bugetului, fără ca el să fie crescut pentru a putea sprijini gestionarea refugiaților.
În același timp, avem probleme pe partea de agricultură. E o chestiune care se ignoră, din păcate în momentul de față piețele din acele state membre, sunt efectiv suprasaturate de cerealele venite din Ucraina.
În același timp, avem o rezervă de criză în agricultură care a fost epuizată, deoarece statele membre au avut nevoie de diverse resurse financiare pentru a compensa pierderile de venit pe care le-au avut fermierii. Nici măcar în proporție de 4-5% nu s-au compensat penele de venit.
Comisarul pentru agricultură a venit săptămâna trecută în Parlament și ne-a spus că va propune Consiliullui să se dea 30 euro per tonă pentru transportul cerealelor din Ucraina către alte state.
Dacă nu se face o creștere a bugetului, vă întreb de unde vor fi acești bani? Mesajul să fie unul foarte clar este nevoie de creșterea resurselor financiare, pentru că altfel nu putem supraviețui la nivelul Uniunii Europene în actuala formă.”