Pericolul relocalizării producției agricole în afara UE
Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus în pericol securitatea alimentară, în special din țările cu venituri mici, care depind de importurile de alimente și îngrășăminte.
Robina Cornaciu, 05.09.2023, 09:00
Invadarea Ucrainei de către Rusia a avut consecințe
imediate asupra securității alimentare pentru milioane de persoane din întreaga
lume. Costurile de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente au crescut.
Creșterea costurilor energiei și îngrășămintelor a destabilizat piețele
agricole, iar fluxurile comerciale către și dinspre Ucraina și Rusia sunt
perturbate.
În calitate de partener de lungă durată și de
încredere pentru țările din întreaga lume, UE depune eforturi pentru a asigura
securitatea alimentară la nivel mondial și pentru a dezvolta sisteme alimentare
reziliente.
Disponibilitatea
alimentelor nu este în pericol în UE în prezent, deoarece continentul este în
mare măsură autonom în ceea ce privește multe produse agricole. Cu toate
acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de
exemplu de furaje proteice.
Recent, într-un discurs suținut în cadrul
Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare din Parlamentul European,
europarlamentarul Daniel Buda a tras un semnal de alarmă privind pericolul
relocalizării producției agricole în afara UE.
Legat de ceea ce înseamnă un exemplu de
relocalizare a producțiilor din interiorul UE în afara UE. Iată că este un exemplu
clar de ceea ce noi ne tot speriem aici la Comisia pntru agricultură și spunem
și atrăgeam mereu atenția: vedeți ce faceți cu propunerile care vin de la Comisia Europeană să nu ajungem
în situația în care relocalizăm producțiile europene și în același timp să fim
în situația în care să venim să stabilim alte limite pentru a permite importul
din afara UE pentru că nu mai avem mâncare. Mai degrabă atrag atenția asupra
acestei chestiuni.
Eu vin din România, o țară și-a redus producţia de orez în
ultimii cinci ani de zile cu 65,36% comparativ cu 5 ani de zile în urmă. Crede
cineva că dacă astăzi vine în UE și introduce aceleși standarde pentru
substanțe chimice și spune că puteți și voi fermierii din UE să folosiți
anumite substanţe chimice, mai putem readuce oare fermierii din acest sector
în acest sector după ce și-au închis fermele? Poate s-au reorientat către altă
producție agricolă.
La fel se va întâmpla și cu crescătorii de vaci, cu
crescătorii de oi și cu cei care cultivă cereale dacă nu suntem atenți cu
condițiile pe care le impunem.
Atenție pentru că foarte greu o să îi putem
reinsera în secorul agricol, și până la urmă ceea ce spuneam noi aici legat de
securitatea alimentară e o chestiune foarte serioasă. Întreb Comisia totuși pe
ce criteriu vine și spune acest procent de nouă ori, avem date suficiente în
acest sens?