Consiliul UE a ajuns la un compromis cu Budapesta în problema fondurilor europene
Un compromis a fost găsit recent pentru deblocarea parţială a fondurilor europene destinate Ungariei, ceea ce a permis ridicarea obiecţiilor Budapestei asupra unui ajutor financiar european pentru Ucraina ...
Corina Sabău, 23.12.2022, 09:08
Un compromis a fost găsit recent pentru deblocarea parţială a fondurilor europene destinate Ungariei, ceea ce a permis ridicarea obiecţiilor Budapestei asupra unui ajutor financiar european pentru Ucraina şi asupra instituirii unui impozit minim pentru societăţile multinaţionale, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE Uniunii Europene.
Conform noului mecanism de condiţionalitate, prin care Comisia Europeană poate bloca fondurile europene destinate unei ţări dacă consideră că aceasta încalcă ”statul de drept”, executivul comunitar a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, sumă ce reprezintă 65% din fondurile europene alocate Ungariei în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027.
În plus, Bruxellesul a blocat cele 5,8 miliarde de euro ce revin Ungariei sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei. Compromisul găsit recent reduce la 6,3 miliarde de euro fondurile europene îngheţate, respectiv 55% din fondurile de coeziune alocate Ungariei în bugetul plurianual pentru perioada 2021-2027, cu posibilitatea deblocării şi acestora dacă Budapesta se conformează cererilor Comisiei Europene înscrise într-o listă cu 27 de măsuri. Accesarea celor 5,8 miliarde de euro din planul european de relansare rămâne de asemenea condiţionată de aplicarea acestor măsuri, care privesc în special justiţia şi combaterea corupţiei.
Recent, Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, a vorbit în plenul Parlamentului European, în contextul discuțiilor privind aplicarea Regulamentului de condiționalitate a fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Nu ne putem baza deciziile pe angajamente vagi față de statul de drept și pe promisiuni de reforme, fără o monitorizare adecvată pe termen lung a modului în care sunt implementate respectivele angajamente’, spune Ramona Strugariu.
Noi, în această instituție, avem responsabilitatea față de cetătenii europeni de a proteja valorile UE, de a ne asigura că fondurile UE sunt utilizate corect și că nu există vulnerabilități care să afecteze bugetul UE. Știu că și Comisia Europeană este conștientă de această responsabilitate uriașă. Nu ne putem baza deciziile pe angajamente vagi față de statul de drept și pe promisiuni de reforme, fără o monitorizare adecvată pe termen lung. Dacă deblocăm aceste fonduri fără o restabilire semnificativă a statului de drept în Ungaria atunci vom eșua în această responsabilitate colectivă. Vom eșua față de cetățenii maghiari, cât si față de cei europeni. Vom submina toată munca depusă până acum pentru a proteja statul de drept în Europa. În cele din urmă, trebuie să ne asigurăm că cetățenii maghiari nu suferă pentru acțiunile guvernului lor și să canalizăm fondurile UE către societatea civilă și autoritățile locale.