Reforma pieței de energie electrică în UE
UE se concenrează pe reforma pieței de energie electrică. Scăderea livrărilor și îngrijorările cu privire la viitor au făcut ca prețurile energiei să crească în Europa.
Robina Cornaciu, 20.12.2022, 09:25
UE și-a propus să reformeze piața energiei electrice. Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie electrică, dictată în primul rând de centralele electrice pe gaz, arată acum limitările modelului actual al pieței noastre de energie electrică.
Într-un discurs susținut recent în Parlamentul European, europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat necesitatea realizării reformei pieței europene de energie electrică. Reforma ar trebui să aibă în vedere ca, pe viitor, creșterea prețurilor la gaz să nu ducă automat la creșterea prețurilor la energie electrică, așa cum a fost cazul în trecut.
Este clar că după ultimul Consiliu European din luna octombrie vom lucra acum împreună pentru a ne asigura că noi cumpărăm gaz împreună, stocăm gaz împreună, ne îmbunătățim infrastructura energetică, interconectivitatea, astfel încât să putem muta energia de unde este stocată către acele țări, acele regiuni, acele întreprinderi care vor avea nevoie de ea.Trebuie să ne asigurăm că lucrăm de asemenea, și la prețurile din Europa.
Pe viitor, creșterea prețurilor la gaz nu ar trebui să ducă automat la creșterea prețurilor la energie electrică, așa cum a fost cazul în trecut. Reforma pieței de energie electrică este ceva ce trebuia făcut de mult. Companiile europene de energie au realizat profituri mari din cauza modului în care este organizată piața europeană în acest moment. Ar trebui să ne asigurăm că persoanele și întreprinderile vulnerabile vor avea acces la profiturile semnificative, la veniturile semnificate ale acestor companii în această situație de urgență. Energia ar trebui să fie accesibilă, energia ar trebui să fie sigură pentru cetățenii Europei. Ar trebui să continuăm să lucrăm pentru a reduce dependența de combustibilii fosili rusești. Ar trebui să ne îmbunătățim eficiența energetică, deoarece cu cât suntem mai eficienți cu atât avem nevoie de mai puțină energie pentru a ne atinge obiectivele, cu atât suntem mai puțin dependenți de surse străine. Și bineînțeles, ar trebui să îmbunătățim și să accelerăm cadrul legal pentru investiții în energii regenerabile. Avem suficient soare, avem suficient vânt,aici în Europa, avem suficientă energie hidro. Aceasa este în mod evident calea de urmat.