Ziua europeană a produselor ecologice
La nivelul Uniunii Europeană, se promovează producția alimentară care se realizează în armonie cu natura, cu biodiversitatea și cu bunăstarea animalelor.
Daniel Onea, 11.10.2021, 11:09
Parlamentul
European, Consiliul European și Comisia Europeană au semnat o declarație comună
care stabilește că, în data de 23 septembrie, se sărbătorește anual Ziua europeană
a produselor ecologice. Aceasta se înscrie în continuarea Planului de acțiune
pentru dezvoltarea producției ecologice, adoptat de Comisia Europeană în 25
martie 2021.
Miriam Garcia Ferrer, purtătoare de cuvânt la Comisia Europeană,
despre acțiunile care au condus la Ziua europeană a produselor ecologice.
Scopul este acela de a impulsiona producția și consumul de produse
organice, astfel încât să ajungem la 25% din teren agricol și cultivare
organică până în 2030. Obiectivul general al Planului de acțiune pentru
dezvoltarea producției ecologice este stimularea puternică a producției și
consumului de produse ecologice, pentru a contribui la realizarea obiectivelor
de reducere a utilizării îngrășămintelor, pesticidelor și antimicrobienelor. Aceste
obiective sunt cuprinse în strategia De la fermă la consumator și în strategia
privind biodiversitatea. Planul de Acțiune are menirea de a oferi sectorului
instrumentele necesare pentru a obține obiectivul de 25%. În continuarea,
acțiunea este structurată de-a lungul a trei axe. Prima axă privește creșterea
consumului, cea de-a doua e creșterea producției iar cea de-a treia privește
îmbunătățirea și sustenabilitatea proiectului. Planul de acțiune pentru produse
organice oferă instrumente adecvate și idei în vederea unei dezvoltări
echilibrate a sectorului. Această dezvoltare va fi susținută de Politica
Agricolă Comună pe care tocmai am fost de acord s-o renovăm, prin cercetare și
inovație, dar și prin cooperare strânsă cu actori cheie și reprezentanți ai
Uniunii Europene la nivel național și local.
Ziua europeană a
produselor ecologice a fost lansată în data de 21 septembrie de către
Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană printr-o
declarație comună.
Ideea e un instrument util pentru a atrage
atenția la nivel general asupra producției organice și a beneficiilor acesteia.
Scopul acestei zile este acela de a promova rolul cheie pe care producția
organică îl are pentru tranziția către un sistem alimentar sustenabil, care, firește,
este unul dintre obiectivele cheie ale Politicii Agricole Comune din Uniunea
Europeană. Acesta a fost aprobat anul acesta și este finalizat pentru a putea
intra în vigoare în 2023. Producția organică are un număr de beneficii
importante. În primul rând, terenurile organice au o biodiversitate mai mare cu
30%. În al doilea rând, animalele crescute într-un mod organic se bucură de o
calitate mai bună a vieții și li se administrează mai puține antibiotice. În al
treilea rând, câștigurile fermierilor care cultivă produse organice sunt mai
mari, iar, în al patrulea rând, consumatorii știu exact ce pun pe masă datorită
siglei ecologice a UE. De asemenea, acesta e un mod de a atrage consumatorii
către producția locală și de a cumpăra produse care sunt, într-un final, mai
sustenabile.