Siguranța centralelor nucleare în spațiul european
Deși Europa geografică nu este identică cu Uniunea Europeană, blocul comunitar se preocupă și ia atitudine față de tot ce este comun pe continent.
Steliu Lambru, 12.03.2021, 13:37
Deși Europa geografică nu este identică cu Uniunea Europeană, blocul comunitar se preocupă și ia atitudine față de tot ce este comun pe continent. Astfel, Comitetul pentru Industrie, Cercetare și Energie al Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care se face un apel la Comisia Europeană să se asigure că centrala de la Astraveț din Belarus nu va porni înainte ca toate măsurile de siguranță să fie la standarde internaționale.
Europarlamentarul Carmen Avram din grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților Europeni a explicat motivul pentru care a votat rezoluția.
Existau foarte multe temeri în Parlamentul European despre siguranța acestei centrale. Să ne amintim că abia se împlinesc 35 de ani de la tragedia de la Cernobâl, efectele acelui accident se simt astăzi și le resimt milioane de oameni. Ultimul lucru de care avem nevoie este ca pericolul să se apropie din nou de Uniunea Europeană și de România. Să nu uităm că Ostroveț și Cernobâl sunt la aproximativ aceeași distanță de România. E o rezoluție care se impunea pentru că au avut loc niște incidente foarte ciudate și foarte frecvente la această centrală din Belarus. Au fost niște comunicări oficiale foarte vagi. Este o lipsă de transparență și atunci există această îngrijorare că acolo s-ar putea produce la un moment dat un accident care să afecteze din nou Uniunea Europeană și, în principal, Țările Baltice. pentru că Ostroveț e la doar 50 de kilometri de Vilnius, capitala Lituaniei.
Această rezoluție, s-a și văzut din votul ei, era necesară, ea a fost votată copleșitor cu 642 de voturi pentru și 29 împotrivă. Ea cere Comisiei Europene să nu se grăbească și să nu permită funcționarea centralei înainte ca toate cerințele de siguranță să fie îndeplinite, înainte ca ea să respecte ceea ce spune Agenția pentru Energie Atomică și să nu facă din această centrală, indiferent care ar fi interesele comerciale, un risc la adresa europenilor. Faptul că ea este construită de către rușii de la Rosatom este o îngrijorare că centrala de la Ostroveț ar putea să devină la un moment dat nu doar un risc ci o permanentă sursă de disconfort și de presiune asupra cetățenilor europeni. Dacă nu este gestionată cum trebuie, o centrală nucleară care este controlată de un stat cu apucături dictatoriale cum este Rusia, ar ptuea fi transformată oricând într-o armă.
Belarusul a acceptat voluntar asistența experților europeni pentru realizarea unui test de stress al centralei în urmă cu doi ani. Câteva protocoale ar trebui implementate și un nou raport este așteptat acum.