Cum percep cetăţenii Politica Agricolă Comună?
Cetăţenii europeni consideră că politica agricolă comună aduce beneficii nu numai cetăţenilor, ci şi fermierilor, iar furnizarea de alimente sigure și sănătoase, de înaltă calitate, ar trebui să fie principalul obiectiv al PAC
Ștefan Baciu, 09.11.2020, 09:19
Un
recent sondaj Eurobarometru, prezentat de Comisia Europeană, relevă că aproape
trei din patru europeni sunt conștienți de politica agricolă comună (PAC), care
aduce beneficii nu numai cetăţenilor, ci şi fermierilor din Uniune. Mai mult, majoritatea celor chestionaţi indică faptul că furnizarea
de alimente sigure și sănătoase, de înaltă calitate, ar trebui să fie
principalul obiectiv al Politici Agricole Comune. Alte priorităţi ar trebui să
fie, conform celor chestionaţi, protejarea mediului și combaterea schimbărilor
climatice, precum și asigurarea unui nivel de viață corect pentru fermieri.
Am
invitat-o pe eurodeputata Carmen Avram, din Grupul Socialiștilor și
Democraților și membră a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European,
să comenteze această percepţie a cetăţenilor privind Politica Agricolă Comună:
Rezultatele
acestui sondaj m-au mirat puţin pentru că nouă, aici, în Parlamentul European,
ni se tot spune că agricultura este un monstru care a crescut prea mult şi care
trebuie adus la ordine, cu bani mai puţini, cu măsuri mai dure, cu o serie de
condiţii care să facă mai dificil accesul la bani, dar, dacă cetăţeanul
european simte aşa, mă bucur foarte mult! O serie de sondaje arată că în
ultimii 20 de ani deja, percepţia consumatorului european s-a schimbat. Dacă
acum două decenii, de exemplu, selecţia era făcută mai degrabă după aspectul
unui produs sau după gustul pe care îl căuta un consumator sau în funcţie de
magazinul care era mai aproape sau mai familiar, europenii au început să pună
întrebări. De unde vine produsul? Cum a fost fabricat? Cum a fost îngrijit
animalul din care a fost fabricat alimentul respectiv? Ba chiar au început să
intre în detalii! Dacă este organic, este sustenabil, dacă a ţinut cont de
bunăstarea animalului.
Eurodeputata Carmen Avram consideră că această
conştientizare a cetăţenilor şi, în acelaşi timp, a consumatorilor este pusă pe
seama accesului tot mai larg la informaţie, dar şi datorită campaniilor pentru
o mâncare sănătoasă. Este de fapt tonul pe care l-a dat Uniunea Europeană
atunci când a apărut Politica Agricolă Comună, care a avut ca principiu de bază
securitatea alimentară şi accesul facil la hrană, cu preţuri moderate pentru
fiecare cetăţean în parte.
Dincolo de motivele de satisfacţie, există însă
motive de îngrijorare, după cum subliniază eurodeputata Carmen Avram: Există
un risc ca acest deziderat implinit să fi atins un punct de cotitură pentru că,
deşi se vorbeşte mai puţin despre asta, noua Politică Agricolă Comună nu este
doar o reformă, este pur şi simplu o nouă paradigmă, este PAC 2.0, să spunem ca
explozia social media, de exemplu! Social media a creat nişte oportunităţi
uriaşe, dar a venit şi cu pericole aşa că acum, odată cu noile prevederi, dacă
nu gestionăm situaţia cu atenţie, riscăm să ajungem fix la punerea în pericol a
acelor principii fundamentale iniţiale. Să crească preţurile la alimente, cetăţenii
să se împartă în consumatori de lux şi consumatori de mâna a doua, iar aceştia
din urmă să mănânce mai nesănătos decât până acum, dintr-un import care va fi
greu de controlat şi care este refractar la verificări şi condiţii de calitate
decise de Uniunea Europeană. Fermierul viitorului, în special cel mic şi mediu,
va trebui să fie sprijinit, îngrijit şi încurajat pentru că ei vor fi sursa
hranei noastre şi, din fericire, noua Politică Agricolă Comună chiar îl pune în
centru pe cel mic, pe cel neglijat până acum. Şi atunci sunt sigură că şi
România va trebui să facă acelaşi lucru.