CE, noi strategii pentru combaterea declinului biodiversităţii
Comisia Europeană a adoptat recent o nouă strategie pentru combaterea declinului biodiversităţii şi o alta De la fermă la consumator pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic.
România Internațional, 29.05.2020, 08:35
Comisia
Europeană a aprobat recent noi strategii pentru combaterea declinului
biodiversităţii şi construirea unui sistem alimentar sănătos. Acestea
preconizează crearea unui echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare
și biodiversitate, pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor
europeni și, în același timp, pentru a spori competitivitatea și reziliența UE.
Ce îşi propune noua strategie privind
biodiversitatea, ne spune Eliza Vaş,expert de la serviciul Studii Europene din cadrul
Institutului European din România:
Strategia face parte dintr-un
cadru mai amplu al Pactului Verde European, şi are ca scop combaterea
declinului biodiversităţii. Strategia urmăreşte să integreze aspectele legate
de biodiversitate în planul de creştere economică a Uniunii şi vine cu câteva
obiective obligatorii pentru refacerea ecosistemelor şi a râurilor deteriorate,
pentru îmbunătăţirea sănătăţii habitatelor şi a speciilor protejate din UE, reducerea
poluării, înverzirea oraşelor şi dezvoltarea agriculturii ecologice. Câteva dintre
măsurile pentru a redresa biodiversitatea Europei sunt cele privind
transformarea a cel puţin 30% din terenurile şi mările Europei în zone protejate
gestionate eficient şi sa avem cel putin 10% din suprafaţa agricolă cu elemente
de peisaj bogat în diversitate. Iar pentru a susţine aceste măsuri vor fi
disponibile şi fonduri în valoare de 20 de circa miliarde de euro/an din
diverse surse – atât fonduri de la nivelul UE, cât şi finanţare naţională şi
sau privată.
Cea de-a doua
strategie adoptată de CE, De la fermă la consumator are si ea câteva
obiective depre care ne dă detalii Eliza Vaş:
Strategia
are în vedere îmbunătăţirea sistemului alimentar al UE prin reducerea amprentei
de mediu. Practic se doreşte să fie asigurat accesul la o alimentaţie sănătoasă
prin sprijinirea fermierilor şi a producătorilor din domeniul acvaculturii. In
contextul crizei provocate de pandemie am văzut că trebuie să avem lanţuri de
aprovizionare cât mai scurte, astfel încât produsele alimentare şi nu numai să
poată ajunge în timp util la consumator, pentru a fi evitate eventuale
întreruperi.In acelaşi timp, pandemia nu este singura problema la nivel
european, printre altele, ne confruntam şi cu efectele schimbărilor climatice,
inundaţii, secetă şi altele, care ne obligă să regândim modul de lucru şi impactul
pe care îI avem asupra mediului. Si în acest sens, strategia
vine cu câteva obiective concrete, de transformare a sistemului alimentar, iar
cele mai importante ţin de reducerea utilizării pesticidelor, de reducerea
utilizării îngrăşamintelor şi, foarte important, e
obiectivul de a avea minim 25% din terenurile agricole destinate agriculturii
ecologice.
Punerea în practică a acestor strategii aduc după sine
şi noi oportunităţi economice, prin crearea de noi locuri de muncă în domeniul
agriculturii ecologice,dezvolarea unor noi modele de afaceri care să aibă în
vedere un echilibru mai bun între profitul economic şi cel de mediu.