Pachet de măsuri al CE pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei de COVID 19
Comisia a prezentat un pachet de măsuri la nivel european pentru a atenua impactul socio-economic al pandemiei COVID-19.
România Internațional, 27.03.2020, 11:36
COVID-19 este o urgență majoră în materie de sănătate publică pentru cetățenii, societățile și economiile statelor UE si un șoc economic major pentru intreaga Uniune. Pentru a atenua impactul socio-economic al pandemiei de coronavirus asupra economiilor blocului comunitar Comisia Europeană a prezentat, recent, un pachet de măsuri.
Comisia se angajează să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a atenua consecinţele pandemiei, în special: asigurarea aprovizionării sistemelor de sănătate, prin menţinerea integrităţii pieţei unice, a producţiei şi distribuţiei de lanţuri valorice; sprijinirea oamenilor astfel încât veniturile şi locurile de muncă să nu fie afectate în mod disproporţionat şi să evite efectele permanente ale acestei crize; sprijinirea întreprinderilor şi asigurarea faptului că lichidităţile sectorului financiar european pot continua să ajute economia.
În cadrul acestui pachet a fost prezentată Iniţiativa de investiţii privind răspunsul împotriva virusului, în care Comisia propune direcţionarea sumei de 37 de miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune pentru a lupta împotriva crizei.
Cu detalii Petrea Dandea, membru din partea României în Comitetul Economic şi Social European(CESE):
În primul rând Comisia pune la dispoziţia statelor membre un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro, 28 de miliarde din zona Fondului de Coeziune, fonduri neutilizate de statele membre în exerciţiul financiar curent. Aceste fonduri ar fi dedicate sprijinirii în primul rând al măsurilor pe care guvernele le iau pentru protecţia companiilor mici şi mijlocii.
Este vorba de un fond care este disponibil, deja, de 9 miliarde de euro -1 miliard destinant întrerprinderilor mici, 8 miliarde întreprinderilor mijlocii – bani care pot ajunge imediat la aceste companii, dacă măsurile la nivel naţional sunt implementate corect şi sunt luate de guvernele statelor membre.
Există şi măsuri de protecţie a salariaţilor care în această perioada îşi pot pierde locurile de muncă, măsurile de sprijin fiind alocarea de sume pentru plata unor indemnizaţii, care să acopere, parţial, neplata salariilor, din cauza lipsei de activitate în această perioadă.
Comisia este pregătită să sprijine statele membre în acest sens, promovând, în special, programele de lucru pe termen scurt, respectiv programele de perfecţionare şi recalificare profesională care şi-au dovedit eficacitatea în trecut.
Ce mai cuprinde pachetul de măsuri în domeniul fiscal prezentat de CE, ne spune Petre Dandea, membru din partea României în (CESE):
Comisia propune o clauză de salvgardare pe Pactul de stabilitate şi creştere, în sensul că va permite statelor membre să nu includă în deficitul bugetar sumele suplimentare cheltuite în această perioadă, în special, pentru achiziţiile publice necesare în zona sistemelor de sănătate publică sau a altor sisteme angajate în combaterea pandemiei cu acest virus COVID 19.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, care a prezentat Iniţiativa de investiţii a dat asigurări că se va face tot ce este necesar pentru sprijinirea europenilor şi a economiei europene pentru a lupta împotriva acestei crize.