UE încearcă să adopte reguli clare pentru lucrătorii independenți
Uniunea Europeană încearcă să stabilească reguli mai clare pentru lucrătorii independenți, cei care își desfășoară activitatea cu ajutorul platformelor online de transport sau al aplicațiilor de livrare de mâncare.
Mihaela Mihai, 14.02.2024, 10:21
Pentru început, câteva exemple de asemenea platforme. Este vorba de Uber, Bolt, Glovo, Bringo sau Tazz de la noi din țară.
Potrivit portalului Eures, privind mobilitatea forței de muncă în Uniunea Europeană, economia platformelor prezintă multe avantaje, atât pentru lucrători, cât și pentru consumatori. Având în vedere condițiile minime de înscriere și programul de lucru flexibil, platformele digitale facilitează desfășurarea de activități independente și obținerea de venituri indiferent de statutul social.
Numai în 2020, primul an din pandemia de Covid 19, veniturile obținute au fost estimate la 20 de miliarde de euro.
Sunt însă și multe neclarități, iar în decembrie 2021, Comisia Europeană a propus o directivă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. În primul rând sunt introduse o serie de criterii în baza cărora ar urma să fie clarificate raporturile de muncă dintre platforme și lucrători.
Cei mai mulți dintre cei aproape 30 de milioane de contractori de astfel de servicii ar urma să fie în continuare independenți, dar pentru unii dintre ei, în jur de 5.5 milioane, platforma ar urma să devină oficial angajator, cu toate drepturile ce decurg din acest statut: timp de odihnă garantat și concedii plătite, indemnizații de șomaj, de boală și de asistență medicală, concediu parental și drepturi de pensie.
În pandemie, acești oameni ne-au fost de mare ajutor. Aproape 5 miIioane de persoane din toată Europa s-au străduit să ne ofere o viață cât de cât normală. Acum este momentul ca noi să ne uităm la situația în care ei se află, să le îmbunătățim condițiile de lucru și să ne asigurăm că se bucură de drepturi și protecție, spune Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European.
Numai că statele membre nu se pun de acord asupra criteriilor ce trebuie îndeplinite de platforme pentru a fi considerate angajator. La rândul lor, aceste aplicații spun că lucrătorii sunt în favoarea statutului lor de independenți și că reglementările ar avea un efect negativ asupra utilizării forței de muncă.
Până la un vot în legislativul comunitar, noile reglementări vor fi analizate peste două zile de reprezentanții permanenți ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.