Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Plata taxelor în România pentru românii din diaspora

Instrucţiuni de completare a Declaraţiei privind veniturile realizate din străinătate

Plata taxelor în România pentru românii din diaspora
Plata taxelor în România pentru românii din diaspora

, 13.03.2017, 12:48

Aceste instrucțiuni au fost publicate de ANAF și se referă la impozitele aplicate cetățenilor români pentru veniturile realizate în străinătate. Ceea ce trebuie de reținut de cei care lucrează în străinătate este faptul că : Veniturile din activități dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un angajator nerezident NU SUNT IMPOZABILE în România, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, NU SE DECLARĂ ȘI NU SUNT OBIECTUL creditului fiscal extern. Mai precis, toți cei care lucrează cu contracte legale în străinătate, la firme sau societăți din țările respective, NU PLĂTESC TAXE ÎN ROMÂNIA.

Iată cazurile când trebuie completată această declarație:

Declarația se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române:
cu domiciliul în România
persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiția prevăzută la art.40 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care realizează venituri din străinătate, impozabile în România, ca urmare a desfăşurării unor activități în străinătate, cum ar fi:
venituri din profesii libere,
venituri din activități comerciale,
venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală,
venituri din cedarea folosinței bunurilor,
venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură,
venituri sub formă de dividende,
venituri sub formă de dobânzi,
venituri din premii,
venituri din jocuri de noroc,
venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal,
câştiguri din transferul titlurilor de valoare,
venituri sub forma câştigurilor din operațiuni de vânzare‐cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operațiuni similare,
alte venituri din investiții,
venituri din pensii, precum şi
alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice în anul fiscal de raportare, precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unități monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului.
Veniturile din străinătate, precum şi impozitul aferent, exprimate în unități monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Națională a României, se vor transforma astfel:
a) din moneda statului de sursă într‐o valută de circulație internațională, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu‐se cursul de schimb din țara de sursă;
b) din valuta de circulație internațională în lei, folosindu‐se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului respectiv.

3. Declarația se depune şi de persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România şi de persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiția prevăzută la art.40 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activitate salarială în străinătate într‐un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri şi sunt plătite pentru activitatea salarială desfăşurată în străinătate de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau de un sediu permanent în România (veniturile salariale reprezintă cheltuială deductibilă a unui sediu permanent în România), în următoarele situații, după caz:
a) în cazul în care, acelaşi venit din salarii a fost supus impunerii atât în România, cât şi în străinătate;
b) în cazul în care, persoana fizică a fost prezentă în străinătate pentru o perioadă mai mare decât perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care s‐a desfăşurat activitatea;
c) în cazul în care, detaşarea în străinătate a persoanei fizice a încetat înainte de perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua reținerea diferențelor de impozit, întrucât între părți (angajat‐angajator) nu mai există relații contractuale generatoare de venituri din salarii.

3.1. În cazul în care acelaşi venit din salarii este supus impunerii, atât în România, cât şi în străinătate, statului străin revenindu‐i dreptul de impunere potrivit convenției de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu respectivul stat, regularizarea impozitului datorat de rezidentul român se realizează de organul fiscal competent din România, la cererea contribuabilului, prin completarea corespunzătoare a declarației. În acest caz, declarația reprezintă şi cerere de restituire.

3.2. În vederea regularizării de către organul fiscal a impozitului pe salarii datorat în România pentru activitatea desfăşurată în străinătate, persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România şi persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiția prevăzută la art.40 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, depun declarația la organul fiscal competent, însoțită de următoarele documente justificative:
a) documentul menționat la art. 59 alin. (2) din Codul fiscal întocmit de angajatorul rezident în România ori de către un sediu permanent în România care efectuează plăți de natură salarială din care să rezulte venitul bază de calcul al impozitului şi impozitul reținut în România pentru salariul plătit în străinătate;
b) contractul de detaşare;
c) documente justificative privind încetarea raportului de muncă, după caz;
d) certificatul de atestare a impozitului plătit în străinătate de contribuabil, eliberat de autoritatea competentă a statului străin, sau orice alt document justificativ privind venitul realizat şi impozitul plătit în celălalt stat, eliberat de autoritatea competentă din țara în care s‐a obținut venitul, precum şi orice alte documente care pot sta la baza determinării sumei impozitului plătit în străinătate, pentru situația în care dreptul de impunere a revenit statului străin.

3.3. Veniturile din activități dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile în România, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, nu se declară şi nu fac obiectul creditului fiscal extern.

4.Veniturile se declară pentru fiecare țară ‐ sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat. Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcție de natura acestuia, potrivit Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

5.Termen de depunere: ‐ anual, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului; ‐ ori de câte ori contribuabilul constată erori în declarația depusă anterior, prin completarea unei declarații rectificative, situație în care se va înscrie X în căsuța special prevăzută în formular în acest scop.

6. Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, potrivit dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură 3 fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind cu majuscule, citeț şi corect, toate datele prevăzute de formular, în două exemplare: ‐ originalul se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are domiciliul fiscal; ‐ copia se păstrează de către contribuabil sau de împuternicitul acestuia.

7. Declarația se depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Declarația se pune gratuit la dispoziția contribuabilului.
Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz./pmirela

sursa: RADOR

Muncind în Europa – 18.11.2024
Muncind în Europa luni, 18 noiembrie 2024

Muncind în Europa – 18.11.2024

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a implementat în acest an un mecanism inovator, ReCONECT, care facilitează legătura dintre...

Muncind în Europa – 18.11.2024
Muncind în Europa – 04.11.2024
Muncind în Europa luni, 04 noiembrie 2024

Muncind în Europa – 04.11.2024

Începând de anul acesta, persoanele fizice pot angaja și plăti legal lucratori pentru activitățile casnice. RadioRomaniaInternational ·...

Muncind în Europa – 04.11.2024
Muncind în Europa – 28.10.2024
Muncind în Europa luni, 28 octombrie 2024

Muncind în Europa – 28.10.2024

Comisia Europeană a propus recent, un set de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă destinat persoanelor care lucrează prin...

Muncind în Europa – 28.10.2024
Muncind în Europa 07.10.2024
Muncind în Europa luni, 07 octombrie 2024

Muncind în Europa 07.10.2024

Detalii despre sistemul public de pensii din România, precum si clarificări utile pentru persoanele care au desfășurat activitate profesională...

Muncind în Europa 07.10.2024
Muncind în Europa luni, 30 septembrie 2024

Muncind în Europa – 30.09.2024

RadioRomaniaInternational · MUNCIND IN EUROPA –...

Muncind în Europa – 30.09.2024
Muncind în Europa luni, 23 septembrie 2024

Muncind în Europa 23.09.2024

9 ani de activitate, MEDIjobs in Romania; cea mai mare platformă online de recrutare din domeniul medical și farmaceutic, prezintă bilanțul...

Muncind în Europa 23.09.2024
Muncind în Europa luni, 16 septembrie 2024

Muncind în Europa – 16.09.2024

Ascultaţi aici Muncind în Europa, ediţia din 16.09.2024.     RadioRomaniaInternational · Muncind în Europa –...

Muncind în Europa – 16.09.2024
Muncind în Europa luni, 09 septembrie 2024

Muncind în Europa

Demersuri în vederea extinderii reţelei de ataşaţi pe probleme de muncă şi sociale, din cadrul Ministerului Muncii, dar şi a competenţelor pe...

Muncind în Europa

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company