Românii, 10% din cetățeni europeni care au intrat în Marea Britanie în 2015
România a fost în 2015 țara din care au provenit cei mai mulți cetățeni UE care au intrat în Marea Britanie (10% din total).
Eugen Cojocariu, 01.12.2016, 17:01
Număr record de cetățeni UE stabiliți în Marea Britanie în anul dinainte de referendum
284.000 de cetățeni UE s-au stabilit în Marea Britanie în anul dinainte de referendumul pentru Brexit
Aproximativ 284.000 de cetățeni ai Uniunii Europene au vrut să se stabilească în Marea Britanie în anul dinainte de referendumul pentru Brexit din 23 iunie 2016, ceea ce reprezintă un record istoric, conform statisticilor oficiale date publicității joi de Oficiul Național pentru Statistică al Marii Britanii. În anul precedent, iunie 2014-iunie 2015, 265.000 de cetățeni europeni s-au stabilit în Marea Britanie.
„Afluxul cetățenilor UE se află la un nivel istoric și se înscrie în același trend cu afluxul cetățenilor țărilor terțe”, a spus Nicola White, responsabil cu statisticile internaționale la ONS. „Numărul cetățenilor români și bulgari continuă să crească,” a mai precizat el, adăugând că motivația principală este că își doresc un loc de muncă.
Românii, 10% din cetățeni europeni care au intrat în Marea Britanie în 2015
Conform datelor ONS, citate de Reuters, România a fost în 2015 țara din care au provenit cei mai mulți cetățeni europeni care au intrat în Marea Britanie, reprezentând 10% din total. Această creștere bruscă se datorează ridicării restricțiilor cu privire la tipul de locuri de muncă pe care românii și bulgarii le puteau obține în Regatul Unit.
A crescut și numărul cererilor de cetățenie, scrie AFP. Aproximativ 3 milioane de cetățeni ai UE locuiesc în Regatul Unit, și, din cauza referendumul pentru Brexit, mulți dintre europeni se tem că nu vor mai putea rămâne în Marea Britanie. Numărul cererilor de cetățenie se ridica la 100.000 la începutul lunii iulie 2016, în comparație cu sub 38.000 în iunie 2015.
Negocieri dure privind controlul imigrației
Premierul britanic Theresa May a promis să controleze imigrația în cadrul unui acord cu UE cu privire la Brexit, însă acest lucru este obiectul unor negocieri dure, pentru că multe state ale Uniunii, printre care și România, nu-și doresc să îi permită Marii Britanii accesul liber la piața unică dacă Londra nu respecta principiul liberei circulații.