Românii sunt bine intergraţi pe piaţa muncii din Germania
Aproximativ 120 de mii de români şi bulgari s-au stabilit anul trecut în Germania, conform unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România.
Lica Manolache, 06.04.2015, 14:49
Conform datelor, în Germania erau stabiliţi, în 2014, peste 350 de mii de români. Faţă de 2013, cifra a cerscut cu circa 85 de mii de nou veniţi. Cifrele sunt proporţionale cu cle din anii trecuţi, astfel că nu se poate vorbi de un val de emigranţi, susţine Fundaţia Friedrich Ebert România.
Studiul mai arată că muncitorii din sud-estul Europei sunt bine intergraţi pe piaţa muncii, deşi sunt prost plătiţi şi ocupă poziţii ce nu corespund nivelului lor de calificare. Ponderea cetățenilor români şi bulgari cu studii superioare în Germania este de 26,3%, dar numai 13,7% dintre ei au un loc de muncă în care să fie nevoie de o diplomă de studii superioare.”
Astfel, lucrătorii români şi bulgari este au un venit mediu brut de 1885 euro/lună, vizibil sub cel al lucrătorilor germani şi a altor lucrători străini stabiliţi în Germania”.
Rata şomajului în rândul cetăţenilor români din Germania a fost de 6,6% în 2014, semnificativ mai redusă față de rata șomajului în rândul altor imigranți, dar și față de rata generală a șomajului în Germania.
Există, însă, diferenţe între cetăţenii proveniţi din cele două state vecine. Dacă bulgarii suferă la capitolul integrare, românii sunt cel mai bine integrați dintre toţi imigranții din Germania provenind din UE”. De asemenea, rata şomajului în rândul românilor este 6,6%, mai micât în rândul altor emigranţi.
Referitor la acuzaţiile de turism social” aduse românilor şi bulgarilor, studiul arată că nici statisticile judiciare ale poliției nu pot prezenta cifre privind fraudarea sistemului de protecție socială din Germania. În anul 2013, au fost înregistrați doar 141 de suspecți din România și 54 de suspecți din Bulgaria, adică 0,05% din cetățenii celor două țări stabiliți în Germania. A emigra în Germania în vederea obținerii de beneficii sociale este aproape imposibil datorită rigorilor legislației germane.”
Datele au fost preluate din studiul Între exploatare şi integrare. Românii şi bulgarii din Germania. Bilanţ după un an de libertate de circulaţie a forţei de muncă”, autor Matthias Jobelius şi poate fi citit integral aici.